"Има още време, докато се дадат крайните оценки дали мандатоносителят (ГЕРБ-СДС - б.р.) може да състави правителство с първия мандат". Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти след вече миналите консултации с партиите от 50-ото Народно събрание и предстоящото връчване на първия проучвателен мандат за съставяне на правителство.

Коментарът си той направи, след като участва на международен форум на кирилицата "Азбука, език, идентичност". Форумът се проведе по инициатива на вицепрезидента Илияна Йотова, подкрепен от Министерство на образованието и науката (МОН).

Радев обясни, че може да отговори повече на журналистическите въпроси дали е оптимист за съставяне на правителство, едва след като връчи първия мандат, с неговата реализация или липсата на такава.

Румен Радев уточни, че медиите скоро ще разберат и кой ще води българската делегация в НАТО. Държавният глава не даде еднозначен отговор, като се позова на решение на Министерски съвет за българската делегация в НАТО. Има позиция, която е изработена в Министерски съвет, приета е от МС и след като е приета, е сведена към мен, каза още Радев.

Припомняме, че по-рано тази семдица Радев проведе консултации с парламентарно представените партии преди връчването на първия проучвателен мандат. Лидерът на ГЕРБ-СДС Бойко Борисов заяви, че ще предложи правителство на малцинството. ДПС посочиха, че е най-разумно да се подкрепи кабинет с първия мандат. ПП-ДБ обявиха, че няма да подкрепят правителство и ще бъдат опозиция. ИТН, БСП, Възраждане и Величие изявиха желание да получат третия мандат и да предложат експертно правителство.

Борисов: Само магьосник може да съедини коалиция между ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ

Борисов: Само магьосник може да съедини коалиция между ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ

Никой не може да състави правителство в 50-ото НС