"Ще ви подкрепим с 56,5 милиона лева, имаме такъв инструмент, ще ги осигурим през Министерския съвет". Това заяви премиерът Бойко Борисов на среща с животновъди, в която участва също министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева.

Помощта от страна на правителството е за подобряване на ликвидността на земеделските стопанства, които са отсрочили кредитите си и са в невъзможност да ги погасят в условията на пандемията от COVID 19. За тези пари ще бъде поискана нотификация от ЕК.

В рамките на разговора премиерът Борисов добави, че са осигурени също 26 милиона лева за помощта de minimis за животновъдите, които търпят загуби заради сушата.

С пилотен проект от 10 млн.лв. туроператорите поемат глътка въздух

С пилотен проект от 10 млн.лв. туроператорите поемат глътка въздух

Очаква се схемата да заработи в края на август

Министър-председателят подчерта, че в момента се обмисля подкрепа още и за пчеларите, зеленчукопроизводителите и овощарите.

"Сушата е по цяла Европа. Виждате там реколтата никога не е била толкова малка. Затова се учудвам на тези, които вместо толкова настоятелно да търсят национално съгласие как да преодолеем зимата, приказват", каза министър-председателят.

По време на срещата животновъдите изразиха удовлетворение от бързото изплащане на средства от "Фонд Земеделие" въпреки трудностите, породени от кризата с COVID-19.

Премиерът Борисов отбеляза, че правителството ще продължи да работи в подкрепа на всички браншове в сектора.