Тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) обяви за невалидно решението на Министерски съвет, с което консорциумът Коч Холдинг беше определен за участник, спечелил конкурса за приватизация на 65 % от капитала на БТК.

Съдът мотивира решението си с това, че Министерският съвет не е орган, компетентен да издава решения, свързани с процедурата за приватизация на БТК.

От ВАС сочат, че с влязло в сила Решение на изпълнителния директор на Агенцията за приватизация (АП) за участник, спечелил конкурса за БТК, е определен “Вива Венчърс Холдинг”.

Съдебният състав счита, че констатираната некомпетентност на МС е довела до издаването на нищожен административен акт.

Днешното решение подлежи на обжалване с касационна жалба пред петчленен състав на ВАС в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.

Припомняме, че на 24 септември петчленен състав на ВАС потвърди решенето на 3-членен състав на съда, с което другият кандидат "Вива Венчърс" е одобрен за купувач на 65 процента от телекомуникационния ни холдинг.

•Надяваме се, че с днешното решение на ВАС се установи, че не е съществувала и последната юридическа пречка пред сключването на договор за приватизация на БТК с Вива Венчърс•, коментира Джоана Джеймс, Управляващ директор на Адвент Интернешънъл, компанията собственик на Вива Венчърс.
•Очакваме да бъдем поканени от АП за сключване на договор, защото забавянето на сделката не е в полза на никоя от страните, ангажирани в този процес. Всяко отлагане води до усложняване на работата на БТК, която все още е държавна компания, принудена да оперира в условията на динамичен либерализиран пазар•, се казва още в изявлението на Адвент.
Припомня се, че Вива Венчърс вече е изпратила три писма до АП с молба за насрочване на дата за сключване на договор.