Да напуснат или да не напуснат властта. Това се оказа хамлетовският въпрос за Реформаторския блок в НС след вчерашните драми с оставката на министъра им на правосъдието и минаването на ДСБ лидера Кънев в опозиция.

Според заместник-председателя на НС Иван Иванов председателският съвет на РБ трябва да вземе решение за отношението си към властта. ДСБ най-вероятно ще вземе своето политическо решение, прогнозира той. Възможно е и други депутати, по мнението му, да изявят желание да напуснат управлението.

В тази по-трудна ситуация всеки един министър на РБ трябва да препотвърди, че може да изпълнява своите реформаторски ангажименти, смятам, че това е най-важното, подчерта Иванов по повод евентуални оставки на реформаторски министри.

Ние сме в управлението, за да правим реформи, изтъкна той. Ако ПГ на РБ реши да мине в опозиция, той е готов да се съобрази с това решение.

Лично решение на министрите било дали да останат на постовете си или не според Иван Иванов.

Все още не е обсъждано как ще стане номинацията на следващия правосъден министър, посочи Иванов, след като вчера вицепремиерът Бъчварова намекна, че ГЕРБ също могат да номинират човек за овакантения пост.

ПГ на РБ трябвало да реши какво ще е поведението на блока - дали ще подкрепя кабинета или ще мине в опозиция. Иван Иванов каза, че постъпката на подалия оставка Христо Иванов била морален акт.