За пореден път Столичния общински съвет не избра свой председател и отложи гласуването за 25 януари. Мотивът - да има повече време за допълнителни преговори, през което да се постигне евентуален консенсус.

Припомняме, че във вчерашния ден се проведе среща по инициатива на кмета Васил Терзиев и групата му "Продължаваме промяната/Демократична България/Спаси София", на която не присъстваха от ГЕРБ, БСП и "Възраждане", но на която за първи път бе лансирана идеята за ротационен принцип на избор на председател на колективния орган.

Интересен акцент от изказванията днес, като цяло преповтарящи позициите на партиите в градския парламент и от предишните дни и седмици, бе позицията на столичния кмет Васил Терзиев, че възможен вариант е и разговор на ниво партийни лидери, т.е. с този на ГЕРБ, Бойко Борисов, и този на БСП, Корнелия Нинова.

"За споразумение в момента е трудно да говорим, поне от това, което е говорено като преговори, не сме там. За разбирателство по краткосрочните теми - да, за което е необходимо, би се говорело със съответните заинтересовани", отговори Терзиев на въпрос на News.bg дали потърсил диалог с Борисов или Нинова.

В понеделник ще продължат опитите за постигане на консенсус, като ще бъдат поканени на среща всички групи от СОС, отговори ни още той.

"Никога вратата не е била затворена за когото и да било, ние винаги сме търсили за диалог всички. Математиката е проста - без ГЕРБ или БСП, или и двете, няма как да има стабилно управление с наше участие. Тоест, или ще има сглобка, или ще има червена сватба, не знам кои са шаферите и кумовете, но когато стане, ще бъдете поканени. Но няма такава сглобка и договорка, ако имаше, отдавна да се бяхме оженили", посочи иронично той, същевременно потвърждавайки, че и ГЕРБ ще бъдат поканени в бъдещите разговори.

ГЕРБ отново очакват червена сватба в СОС

ГЕРБ отново очакват червена сватба в СОС

Кризата дори не била политическа, а управленска

Следва да отбележим обаче, че по информация на News.bg, групата на ГЕРБ в СОС въобще не е получила покана за втората поредна среща за търсене на консенсус, организирана във вчерашния ден.

Големите групи в СОС да престанат да казват "не", а да предложат работещи решения, призова Терзиев.

На наш въпрос столичният градоначалник не изключи още - процесите в СОС може и да са заложник на по-големи процеси в държавата - тези в "некоалицията" около предстоящата сглобка.

"Предполагам, не съм от тези разговори, за да ги коментирам. Част съм от разговорите в СОС, казвам, че докато ГЕРБ и БСП постоянно критикуват и отказват да поемат отговорност за каквото и да било, няма да имаме председател на СОС, бил той ротационен, бил той и неротационен."

Васил Терзиев внася бюджета на София с или без СОС

Васил Терзиев внася бюджета на София с или без СОС

А ГЕРБ продължавали с деструктивното си поведение, а имали 90% съвпадение в програмите

Винаги групата на ПП/ДБ и "Спаси София" се е отнасяла с уважение към колегите си в СОС, затова не се е обръщат към партийните централи, коментира от своя страна темата за евентуален диалог на ниво партийни лидери Борис Бонев. Но иначе, посочи той, било нормално да се водят и подобен тип разговори.

И Бонев, както Терзиев, разкритикува останалите групи, че не дават реални аргументи, а само критикуват. "Ясно е, че ние като най-голяма група, носим най-голяма отговорност, но това не амнистира другите."

Никога на разговорите досега не е бил поставян ултимативно въпросът за името на председателят на общинския съвет, като дори и ПП/ДБ/СС да са били склонни да подкрепят някого извън тях, то отсрещната страна винаги е отказвала като ответно действие да се подпише под споразумение за основни политики за София.

"Защото за харчовете съм сигурен, че ще намерим подкрепа, но трябват и реформи, които са тежки и непопулярни, там трябва да се поеме отговорност."

БСП ще се явят на следващата среща, организирана от кмета Терзиев в търсене на изход от патовата ситуация, обеща председателят на БСП-София Иван Таков.

"Но повтарям - БСП няма да бъде буфер на някакви вътрешни взаимоотношения между сглобката на национално ниво, БСП е сериозна партия."

Социалистите също така не приемат идеята на ПП/ДБ/СС за ротационен председател на СОС, а следвало да се намери широк консенсус за взимането за важните за София решения.

"Никога не сме говорили за коалиция, започнахме разговори с групата на ПП/ДБ/СС по приоритети, които са били консенсусни. Това, което се случи 3 дни по-късно, бе една отрязана ръка", припомни и демонтажа на Паметника на съветската армия Иван Таков.

Ваня Григорова вижда сериозна политическата криза в София

Ваня Григорова вижда сериозна политическата криза в София

Тя зачеркна съвместно управление с ПП/ДБ

"Възраждане", за разлика от предишните два пъти, ще се явят на срещата, която следва да се проведе в понеделник, заяви Деян Николов от партията на Костадинов, според когото разговорите стават все по-трудни, но все още не невъзможни.

"Не сме оптимистично настроени по отношение на изхода от кризата", отсече той.