Проверката на агенцията “Бюро за финансово разузнаване” при предишното правителство за произхода на 200 хил. долара, преведени на фондация “Демокрация”, е прекратена от самата фондация.

Това съобщи министърът на финансите Милен Велчев.

От бюрото искали повече подробности, за да направят проверката, но от фондацията им отговорили, че вече няма съмнение и си оттеглят сигнала, защото за тях въпросът се е изяснил.

Финансовият министър беше категоричен, че реално проверка не е осъществена по времето, когато директор на финансовото разузнаване е Николай Иванов и съвсем скоро ще станат ясни резултатите от новата проверка, назначена преди дни.

По думите на Велчев в случая няма нищо случайно и позовавайки се на документи от Бюрото за финансово разузнаване той поясни: •Бюрото по време на мандата на предишното правителство е било сезирано за този случай с превода на 200 хил. долара, след което в отговор на писмото на бюрото до фондация "Демокрация" с искане за повече информация по въпроса е отговорено, че вече нямат съмнения за получените пари и с това на практика десезират бюрото.•

Милен Велчев обяви още, че не е вярно твърдението на бившия шеф на Бюрото за финансово разузнаване Николай Иванов, че не е имало предаване на архива на бюрото на следващото ръководство. Финансовият министър посочи, че е била сформирана специална комисия, която е поканила Иванов да се яви и предаде документите, намиращи се в неговия кабинет като изобщо не ставало дума за целия архив на финансовото разузнаване.

•Тази комисия за съжаление не успява да извърши работата си, тъй като Иванов просто не се явява и не може да бъде открит. В частност изпратена му е нотариална покана да се яви за участие в работата на комисия, на която той не се отзовава. Така че аз на мястото на г-н Иванов по-скоро бих си мълчал по този въпрос, отколкото да говоря неверни неща•, каза Велчев.

Финансовият министър допусна също, че Николай Иванов, като член на партията Демократически форум, е бил твърде близък с Муравей Радев и не е изключена тезата той да е проявил партийна вярност.
Сегашните му дйствия той обясни така: •По-скоро ги намирам за някакъв плах опит да се отклони общественото внимание от скандала с фондация "Демокрация" и с парите от кипърската фирма на Майкъл Чорни.