Служебното правителство прие на днешното си заседания доклад за изпълнението на Плана за действие за 2022 година с мерките, произтичащи от членството на България в Европейския съюз, към 30 септември 2022 година.

От доклада става ясно, че общо 182 мерки към 30 септември 2022 г. са изпълнени 112 мерки. Неизпълнените мерки са 70, което представлява 38.5% неизпълнение, съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет.

12 законопроекта във връзка с мерките са били внесени за разглеждане в 47-то Народно събрание, но не са били приети до неговото разпускане. От тях 5 отново са приети от Министерския съвет по времето на служебното правителство и ще бъдат внесени в 48-то Народното събрание веднага след неговото конституиране.

Партиите още търсят първия измежду равните в духа на Конституцията

Партиите още търсят първия измежду равните в духа на Конституцията

След три часа председателски съвет се разбрали да не си подвикват и да се уважават

Към 30 септември 2022 г., общо 42 мерки от Плана за 2022 г. са свързани с 37 стартирали процедури по чл. 258 от Договора за функционирането на Европейския съюз за неизпълнение на задълженията, произтичащи от правото на ЕС. От тези 42 мерки, 40 са неизпълнени към 30 септември, а по 2 все още не е настъпил срокът за изпълнение.

В Приложение № 2 към доклада са посочени 16 директиви на Европейския съюз в областта на Вътрешния пазар (Single Market Scoreboard) със срок за въвеждане до края на месец ноември 2022 г., като на 13 от тях срокът за въвеждане е бил до 31 май 2022 г.

От МС посочват, че трябва да се положат активни усилия за вземането на необходимите политически решения при изпълнение на ангажиментите на страната и да продължи засиленият текущ мониторинг в рамките на координационния механизъм по въпросите на ЕС на заложените междинни срокове за изпълнение на мерките в Плана за действие за 2022 г.

Екоминистърът изненадан от наказателните процедури срещу България

Екоминистърът изненадан от наказателните процедури срещу България

Мисията невъзможна пред МОСВ, смята Карамфилова