RFI - България Бедни и богати

Police-mafia-innocent

За какво беше стачката?

Богати си подаряват мерцедеси за Коледа, научаваме от първа на "24 часа". А "Труд" съобщава от първата си страница за Преброяване на просяците. В заглавието на "Труд" всъщност става дума за идея на правителството как да закриля децата по улиците. Програма за следващата година предвижда малолетните скитници, просяци и проститутки да бъдат преброени и записани в единен регистър.
Изданието продължава темата и навътре в броя си с различни материали. Например, оказва се, че половината от ромите у нас нямат нито един работен ден, 4% от тях са завършили средно образование. Проучването е по инициатива на Отворено общество-Будапеща в няколко европейски страни. Спасението на гетото е и негово дело, коментира "Труд".

Освен да се иска от държавата грижа за ромската общност, от нейните авторитетни представители на същото основание следва да се изисква гражданска отговорност.
И по темата за отговорността - продължават коментарите за прекратеното дело срещу Ангел Димитров. Какво прикрива прокурорското решение, анализира "Дневник". Приемаме безусловно твърдението в прокурорското заключение, че полицаите не са целяли Чората да умре. Но в Наказателния кодекс има куп детайлно разработени разпоредби, по които се търси отговорност за неумишлено причинена смърт, пише "Дневник".
Новинар коментира с карикатура, на която виждаме Темида, седнала и в гръб, прегърнала и с двете си ръце по един широк мъжки гръб, на единия пише police, на другия – mafia, но и на двата – innocent, невинен. Лъжат.

Как да им вярваме, озаглавява "Труд" интервюто си с Йонко Грозев от Българския хелзинкски комитет. Европейският съд многократно осъжда България за незаконна употреба на полицейска сила, от която хора са загубили живота си. Но във всички тези случаи полицаите продължават да изпълняват функциите си като служители на МВР.
Това е най-притеснителното, казва Йонко Грозев. Делото остава в компетенциите на прокуратурата, а вече имаме основания да се съмняваме, че тя добросъвестно ще приключи въпроса, смята адвокатът от Българския хелзинкски комитет.

Истината за това убийство ще излезе наяве независимо от цената, която ще се плати, твърди в интервю за "24 часа" пък вуйчото на Ангел Димитров, проф. Людмил Георгиев. Според него с решението си да прекрати делото прокуратурата е ударила шамар на цялото правителство и на вътрешния министър Румен Петков в частност. Министър Петков се извини на роднините, с което призна убийството.
А прекратяването на делото изглежда е резултат от натиск върху прокуратурата, който очевидно не е от страна на Румен Петков или кабинета, смята вуйчото на Ангел Чората. Има политици в мафията, заявява шефът на Националното следствие Ангел Александров, интервюто с него е в "Стандарт". България е на първо място в Източна Европа по източване на ДДС и банки, казва Ангел Александров и задава въпросът от римското право – кой не иска да има закон срещу организираната престъпност? Кой разследва мръсните пари анализира вестник "Пари" и заключението е – с данните от последните години дейност на финансовото разузнаване шансовете у нас да има осъден за пране на пари все още изглеждат само пожелателно и доста миражно.

И за учителите. Синдикатите се разбраха с депутатите, пише "Сега". Вече е известно – учителите ще получат 4% увеличение на заплатите от 1 януари, още 6% от 1 юли, а наесен ще се преговаря за трето увеличение.
Срещу това от просветното министерство се очаква да предприеме заедно със синдикатите непопулярни мерки по оптимизиране на системата и въвеждане на диференцирано заплащане на труда. Учители и управляващи се разминават, смята обаче "Пари" и публикува мнението на Георги Ганев от Центъра за либерални стратегии. А то е – Искат пари, но без реформи. От 15 години все по-малко деца и все по-зле биват образовани у нас.
В същото време и парите за образование са все на едно и също ниво – т.е. ефективността на системата драстично намалява. в стачката няма предложения за реформиране на системата, така че явно става дума само за пари, а подобен начин на искане на пари от данъкоплатеца едва ли може да настрои обществения диалог ползотворно.

Учителите би могло да получават повече пари, но също така тези, които преподават повече и по-добре трябва да получават повече от тези, които преподават по-малко и по-зле. Или както пише "24 часа" – стачката свърши, да тръгва реформата. Иначе за какво беше цялата дандания - за има-няма 30-40 лева.