RFI - България Най-после качествена зима у нас

С колко пари живеем

7-те нелегални от 39-то Народно събрание

Филчев, Велчев и промените в Закона за МВР

Медиците ни в Либия в първото интервю на Силви Вартан, дадено на министър

Студ, мраз, дървена ваканция за половин България, ледена епоха в страната, задава се рекордно потребление на ток заради студовете, парното литна преди мраза, сибириада – това са все водещи заглавия днес от "Телеграф", "Новинар", "Сега", "Всеки ден", "Медиапул", "24 часа", "Труд".
"Монитор" пък пише, че и у нас най-после е дошла качествена зима.

Всъщност обаче изданието прави нещо като обобщение на миналата година под заглавие "Цената на живот през 2005". По данни на Института за социологически и синдикални изследвания (ИССИ) на КНСБ за сносен живот на семейство с две деца през миналата година са били необходими 1412.12лв. От които 632.72 лв. за храна, останалите 780 – за наеми, ремонти, обучение, облекло, транспорт и т.н.
"Монитор" припомня, че през 2005 топлоенергията поскъпна с близо 20%, хлябът поскъпна през първите месеци, а месото – през последните, плодовете бяха учудващо скъпи, доматите и краставиците си бяха луксозна стока дори и през лятото заради наводненията. "Монитор" пише "За последната дупка на българския колан".

А "Сега" – че живеем с половината от необходимите ни средства. Животът ни е поскъпнал с 8.2% през 2005. Увеличили са се цените на абсолютно всички продукти.
В икономическия доклад за президента пък експертите написаха, че 60% от доходите ни отиват за преки и косвени данъци. Българите нямат спестявания, но затова пък живеят на кредит, обобщава в коментара си "Монитор".

Изобщо – премиерът и министрите му да си спомнят, че както Москва не вярва на сълзи, така и Брюксел не вярва на празни думи.
Илюзиите за членството в ЕС се разбиват с много работа, казва в интервю за "Дневник" посланикът на Италия у нас Джан Батиста Кампаньола.
Припомняме, че Италия е първата от страните основателки на съюза, която ратифицира договора ни за присъединяване. Не възприемайте този процес като буквално изпълнение на чужди изисквания, казва посланик Кампаньола, а като съзнателна и обща воля за присъединяване към едно пространство на споделени ценности, права и задължения.
Какви са пречките пред просперитета на България, пита в анализ "Дневник". И отговаря – пречките са сравнително малко и могат да се отстранят за няколко години, основният проблем е липсата на политическа воля да се правят реформи.

Сметната палати издирва седем бивши депутати, четем на първа на "Сега". Те са неоткриваеми, а ги търсят, за да им връчат акт за глоба, че не са подали имуществена декларация.
В регистрите на Сметната палата техни лични данни като ЕГН и постоянен адрес няма, пише още "Сега" и ги изрежда поименно – Величко Клингов и Недялко Калъчев от "Новото време", Димитър Дойчинов от Коалиция за България, Лиляна Кръстева от НДСВ, Мустафа Хасан и Наим Наим от ДПС и Христо Марков от ОДС.
Депутати в нелегалност, както ги коментира "Труд", който добавя информацията, че Сметната палата все пак е намерила ЕГН-тата на други 15 нередовни, които обаче се криели като шумкари от стражари. И сред тях – уважаемият ловец на доходите, придобити от престъпна дейност Стоян Кушлев.
Случката може да се класира едновременно в криминалните и хумористичните рубрики на вестниците, ако всъщност не беше тъжна и страшна. И в полза на Сметната палата – завършва коментарът – "Труд" публикува имената и ЕГН-тата на нелегалните 7.

И още – навсякъде в пресата – еврокомисарят по правосъдието Франко Фратини, който от вчера е на посещение у нас. Спрете привилегиите, извежда в заглавие "Стандарт". Европа ни критикува за корупция във властта, пише "Новинар" и добавя още от думите на еврокомисаря – Чиновниците и магистратите не служат на хората. Европа още чака ясни резултати срещу корупцията у нас, пише и "Сега".

На първа на "24 часа" пък виждаме снимка на двамата главни прокурори – Никола Филчев и Борис Велчев, един до друг заради ЕС, както обяснява изданието. Филчев представи екипа си на Велчев и на въпрос какво ще прави след 22 февруари, когато изтича мандатът му, той се пошегувал – ще се готвя за Олимпиадата, но не тази в Пекин, а следващата. В моята категория.
От ДСБ и от Българското правно сдружение пък искат пълна ревизия на 7-те години на Никола Филчев като главен прокурор.

Покрай засиления обществен интерес към избора на нов главен прокурор миналата седмица парламентарното мнозинство набързо прие няколко текста от Закона за МВР, които се нуждаят от повече внимание, връща ни "Дневник" към темата за силната полиция – или полицейския произвол. И по-специално към коментирания вече текст за полицейските проверки без специално разрешение.
Вратичките за полицейски нарушения в закона се отварят, когато се насърчават действията на ръба на закона, а не спазването му, пише "Дневник".
И добавя - аргументът, че се въвежда практика на ЕС е несъстоятелен, защото у нас няма ефективен контрол върху вътрешното министерство.

Медиците ни в Либия намират място в пресата и днес – заради интервю на външния министър Ивайло Калфин със Силви Вартан. Тя разказва как е разбрала за случая, признава, че след отмяната на смъртната присъда е все по-трудна да се привлича общественото внимание.
Люк Монтание и неговият италиански колега ясно доказаха, че сестрите не са виновни, че заразата се дължи на лоша хигиена и е възникнала преди те да започнат работа в болницата.
И още Силви Вартан казва, че се надява България да е добре дошла в ЕС, както и че освен ЕС, и САЩ виждат в страната ни съюзник. Чувствам своето сърце българско, завършва певицата първото си интервю с министър.