Към момента официално са потвърдени 11 жертви във Варна и 1 в Добрич. Има непотвърдена информация за още две жертви в Добрич.

Полицията във Варна е получила сигнал за още трима изчезнали. Така общият брой на загиналите може да нарасне до 17.

Вчера вечерта съобщихме, че е намерена 11 жертва на водната стихия във Варна.

Отменена е бедственaтa ситуация във Велико Търново, съобщава БНТ. Пред БТА  областният управител инженер Георги Рачев потвърди, че е отменено бедственото положение във Великотърновска област.

Ситуацията след потопа се нормализира. Нивата на река Янтра са в нормите, но все още улиците са непочистени, информира bTV.

Обстановката се нормализира, реките са обратно в своите корита. В Килифарево се почиства, остава проблемът в най-южната част - Енерго Про отстранява проблеми. Няма скрито изпускане на язовири, просто валежите тази година са много", коментира Стефан Стефанов - зам.- областен управител на Велико Търново.

Във Велико Търново са създадени четири целеви групи, чиято задача е да опишат щетите и разрушенията на засегнатите частни имоти по места и на засегнатата инфраструктура, които впоследствие, получавайки лицензирана оценка, да бъдат предоставени за държавна помощ на Междуведомствената комисия по подпомагане и възстановяване към Министерския съвет.

Открита е банкова сметка за набиране на средства за всички засегнати и пострадали от наводненията в Община Велико Търново. Тя е BG 43 SOMB 9130 84 24761244, код за вид плащане 44 51 00, BIC КОД SOMBBGSF, Общинска банка АД. Волята на дарителя трябва да е изписанa.

В квартал Югоизточен" в Добрич, една от най-ниските точки в града, все още няма вода и електричество. Жителите прекараха нощта отводнявайки автомобилите и мазетата си. Междублоковите пространства все още са езера.

В местния кризисен център са настанени 18 деца и 30 възрастни. Комисията ще установява причините за бедствието в града.

В северната част на Добрич продължава все още да приижда вода.

БНР информира, че обстановката в Добрич остава сложна. Нивото на водата, заляла града остава високо, но днес ще има опити отводняването да започне. Екипи от Силистра, Шумен и Разград помагат на града. На евакуираните хора е осигурена храна, вода и лекарски надзор.

Днес започва приемане на молби за помощ от пострадалите домакинства.

От съображения за сигурност снощи на много места в Добрич не е имало ток. Без захранване са останали 3500 абонати.

Три помпени станции в града са извън строя.

Продължават отводнителните дейности в областите Добрич и Варна, отбелязват от пресцентъра на МВР.

В Добричка област звената на ПБЗН са реагирали на над 250 сигнала за аварийно спасителни дейности. Евакуирани са над 200 човека, информацията е за един загинал.

Евакуирани са 87 човека от село Прилеп, един от село Оброчище, общо 950 души от два хотела в курортен комплекс Албена. Екипите са работили цяла нощ и продължават и днес отводнителните дейности на различни места в град Добрич.

По-спокойна бе нощта във Варна. Хората от петък вечер чистят домовете си, особено приземните етажи. В квартал „Аспарухово" бяха мобилизирани и затворници, които да помагат за разчистването на кал, тиня и дървета.

Преминахме към отводняване на приземни етажи - на сгради на Енрго Про и кооперации с ниско разположени ел. табла, за да се възстанови електроснабдяването. Получили сме 107 сигнала за произшествие за денонощието като някои от тях се повтарят - отговорили сме на 69", поясни Тихомир Тотев, началник на областното управление на МВР, според когото операцията във Варненско от спасителна е преминава във възстановителна.

По-късно от пресцентъра на МВР обявиха, че за изминалото денонощие /20 юни/ звената на Пожарна безопасност и защита на населението /ПБЗН/ са реагирали на над 120 сигнала за аварийно-спасителна дейности във Варненска област. След 20.00 часа вчера не са постъпвали нови сигнали. Продължава работата по 54 сигнала в квартал Аспарухово.

Проверяват се активизирали се две нови свлачища в кв Галата, съобщава БНР.

Очаква се днес да бъде отменено бедственото положение в града. Вече в община Аксаково е отменено бедственото положение.

Щетите, нанесени от водната стихия на варненските плажове възлизат на 100 000 - 150 000 лева, по първоначални данни. Най-сериозно е засегнат Офицерският плаж, на Централния положението също е тежко.

Почти навсякъде има отнесени пясъчни ивици. Групата на „Движение Нашият град" в Общинския съвет на Варна предложи спестените от снегопочистване пари да бъдат предоставени за пострадалите от бедствието в „Аспарухово".

Екип от специалисти ще огледа хотел "Гергана" в Албена, който се наклони заради бедствието, и ще реши как да бъде укрепен. 1200 туристи в курорта бяха евакуирани.

Създаден е пункт на БЧК в сградата на районното кметство, който раздава продукти от първа необходимост - хляб и вода.

От БЧК-Варна информираха, че се захващат с почистването на „Аспарухово" и канят всички желаещи да помогнат с доброволен труд. За тези, които нямат подходящо оборудване, спонсори на организацията осигуриха 300 комплекта ботуши и лопати. Освен по улиците доброволческа маса ще бъде концентрирана и в наводнените домове.

Днес Българската хранителна банка ще подпомогнат бедстващите хора в град Варна с хиляди млечни продукти. Сдружение „България си ти!" ще раздаде млеката, както и продукти на на две фирми, за да достигнат директно до пострадалите от пороя във Варна.

Част от млечните продукти ще се транспортират и до трапезария „Вяра, надежда и любов" в морската столица.

В столицата бяха открити и пунктове за събиране на помощи за пострадалите от наводненията. Дарения на дрехи и храни се приемат от 10 до 24 часа на улица Искър 11.

Организиран е и транспорт по извозването на консумативите до морската ни столица.
Там обстановката остава сложна. Хората изкараха нощта без ток. Нивото на водите все още е високо. Но въпреки това - днес може би ще започне отводняването.

В кампанията на Нова телевизия и Българския дарителски форум, подкрепена от всички големи телевизии, вече са събрани над 467 000 лева чрез смс с текст DMS VARNA на номер 17 777. Обществен форум ще гарантира разпределянето на парите, събрани за бедстващите.

На 23 юни в България е обявен Ден на национален траур за починалите от водната стихия.