Ръководството на детска градина "Елица" в Сливен е информирало кмета на града Стефан Радев за възможно хранително натравяне на 48 деца. Те са със стомашни болки и повръщане, съобщиха от общината. Симптомите са се появили при децата постепенно след хранене с печен сандвич с яйце и сирене на 8 май.

Храната се приготвя на място в кухнята на детската градина, към която има и яслени групи. Засегнатите малчугани са от различни групи на градината, която се посещава от общо 268 деца.

Сезирани са Регионалната здравна инспекция (РЗИ) и Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ). Взети са проби от всички работни плоскости на кухненския блок и от храната, както и натривки от ръцете на персонала. Резултатите се очакват до вторник, а до тогава кухнята е затворена.

Директорът на детското заведение Надя Стоянова проверява кои родителите ще имат възможност да не изпращат децата на градина в началото на следващата седмица. Сформира се сборна група за малчуганите, които няма да могат да си останат вкъщи.

По разпореждане на Стефан Радев храна за децата от сборната група в "Елица" ще бъде приготвена в друга кухня.

БНТ информира, че едно от децата е в болница и му се правят вливания, но състоянието му е стабилно. Според националната телевизия симптоми на натравяне се появили първо при групите с 5-6-годишните деца.

Изписаха децата от Пловдив, приети в болница със съмнения за хранително натравяне

Изписаха децата от Пловдив, приети в болница със съмнения за хранително натравяне

Все още се очакват пробите от храната, която те са консумирали