Новият министър на околната среда и водите Станислав Анастасов ще разпореди проверка на предписанията, издадени от басейновите дирекции, във връзка със сигнали за непочистени речни корита. Това обяви самият министър във Велико Търново, цитиран от БТА.

Той обясни, че предстои на заседание на Министерски съвет да се обсъди какви ще бъдат финансовите механизми за обезщетение на пострадалите от наводненията. Едната възможност за обезщетяване е от Междуведомствената комисия за бедствия и аварии или чрез Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС).

Плановете за управление на риска от наводнение се развиват за пръв път през последната година с реално финансиране, но е факт, че климатът се променя и че е пропуснато много време", посочи Анастасов. Според него решаването на проблема със затварянето на Прохода на Републиката ще бъде разгледан на заседание на Министерския съвет в най-близко време.

От своя страна главсекът на МВР Светлозар Лазаров обясни, че предстои да бъдат създадени обходни маршрути, тъй като трасето е стратегическо за България и извеждането му от експлоатация крие доста рискове. Лазаров посочи, че МВР е съдействало изцяло за справяне с кризисната ситуация в цялата страна и не е допуснало нарушаване на обществения ред и посегателство върху имуществото на хората.

По думите на главсека ситуацията във Великотърновска област остава тежка, но през изминалото денонощие доброто взаимодействие между местната и изпълнителната власт и органите на реда е предотвратило човешки жертви.

Двамата, заедно с областния управител Георги Рачев и с кмета на Велико Търново Даниел Панов, както и представители на други институции разгледаха състоянието на разрушената отсечка в Прохода на Републиката и посетиха най-засегнатите райони от вчерашните дъждове - Килифарево, Дебелец, Велико Търново и Първомайци.

Ситуацията в областта се нормализира, няма бедстващи хора, продължава отводняването на жилищни и обществени сгради.