По време на полета на хеликоптерите „Кугър" на Военновъздушните сили  над курортния комплекс „Албена" се е наложила евакуация от въздуха на един човек, който се е намирал върху фургон сред придошлата вода.

Бедстващи хора от курортния комплекс са били евакуирани на безопасно място и с военни  камиони „ЗИЛ - 131" от състава на  Военноморските и Военновъздушните  сили .

Екипажите на хеликоптерите „Кугър" ще продължат разузнавателните полети. Те ще облетят  района на вилно селище край курортния комплекс „Албена", и при необходимост  ще окажат помощ от въздуха.

По-късно бе съобщено, че екипажите на двата  хеликоптера „Кугър"  са започнали евакуация по въздуха на пострадали от водното бедствие в района на село Прилеп, област Добрич.

До момента са евакуирани 20 души, които са транспортирани в безопасен район.

Спасителните действия продължават и в момента.

В късния следобед от военното министерство съобщиха, че екипажите на двата хеликоптера „Кугър" от състава на Военновъздушните сили са евакуирали по въздуха 93-ма чуждестранни туристи, които са били на посещение в района край село Прилеп.

Поради непроходимите пътища около селото те са транспортирани в района, в който са отседнали.

Военнослужещи от военно формирование 28 770-Балчик от състава на ВВС, от Пункта за базиране Варна и от военно формирование 44 320 Сенокос от състава на Военноморските сили се включиха в действията за евакуация на туристи в курортен комплекс „Албена". С тяхна помощ от хотел „Гергана" са изведени на безопасно място 70 туристи.

Модулните групи разполагат с восокопроходима и специализирана техника. В действията в помощ на населението се включиха и шестима водолази с лодка тип „Зодиак" от военно формирование 22 580.

Военнослужещите от Българската армия са в готовност да продължат участието си в спасителните операции при искания от кризисните щабове в бедстващите райони.