София получи две награди за „Зелена община".

Наградите се връчват за шести пореден път. Тази година в церемонията участва и посланикът на САЩ у нас Джеймс Уорлик, съобщава БНР.

Наградите в категория "Реализиран проект за благоустройство на градска зелена система от голяма община" получиха Столичната община - за реконструираната част от Южния парк, и община Русе - за реконструирания централен площад.
Другите номинирани общини в тази категория бяха Бургас и Добрич.

Награденият първия етап от реконструкцията на Южния парк е пример за инвестиции в зелената система, каза при получаване на отличието кметът на София Йорданка Фандъкова. През тази година са инвестирани близо 17 млн. лв. за ремонти и възстановяване на зелената система в Столичната община. Ремонтирани са 80 детски площадки. Развитието на зелената система е приоритет за София.

Столична община получи и специална награда за устойчиво развитие на градската среда.

При връчването на наградата посланикът на САЩ Джеймс Уорлик посочи, че и сградата на американското посолство се е включила в подобряването на енергийната ефективност.

Йорданка Фандъкова припомни, че основните проекти на общината за следващата година ще са реконструкцията на Борисовата градина, строителството на парк "Възраждане", концесионирането на част от Западния парк, а приоритет на общината ще е реализирането на енергийна ефективност.

Специална награда за комплексен подход получи община Бургас, която по думите на организаторите от фондация "Зелена община" е била номинирана във всички категории тази година.

За реализиран проект за благоустройство на градската зелена система от малка или средна община беше наградена Нова Загора за реконструирания централен площад. Другите номинирани бяха общините Горна Оряховица, Свиленград, Чавдар, Белослав и Айтос.

Награда за проект за благоустройство на градска зелена система получи община Лясковец, за фонтан и водни ефекти - община Нова Загора, за зелено спортно съоръжение - Бургас. Бяха връчени и две поощрителни награди - "Общината и нейните граждани" - на община Павел баня, както и за най-добро усвояване на европроекти - на община Чавдар.