Програмата на БНР на турски език в Кърджали ще бъде същата програма, която се излъчва вече 10 години от София от турската редакция на радио България. За нея има издаден от СЕМ лиценз от 31 октомври 2005 година.

Това се посочва в позиция на Българското национално радио, разпространена във връзка с напрежението около днешното заседание на Съвета по електронни медии, на което трябваше да се вземе решение по внесено искане на БНР. Припомняме, позицията на ВМРО, изразена от евродепутата Ангел Джамбазки, е, че подобно действие подтиква към сепаратизъм. СЕМ отложи гласуването.

От БНР уточняват, че освен че такава програма вече се излъчва, а подадените документи напълно отговарят на Закона за радио и телевизия. Програмата на български език на Радио Кърджали ще се създава в Кърджали и ще обхваща теми, свързани с обществената функция на БНР.

Програмата на Радио Кърджали ще се излъчва на ултракъси вълни (УКВ) на честота 90.0 мегахерца, като първоначално програмата ще бъде с продължителност 6 часа и разпределение: 3 часа на турски език и 3 часа на български език. През останалата част от денонощието - 18 часа на тези честоти, ще се излъчва програма „Хоризонт".

Програмите „Хоризонт" и „Христо Ботев" продължават да се излъчват на другите честоти, на които се излъчват и в момента.

„Право на регулаторния орган - СЕМ, е да прецени има ли обществото нужда от регионална радиостанция в системата на БНР с център град Кърджали", се посочва в изявлението на БНР.