Екоминистърката Ивелина Василева се поддава на натиска на зелени организации и на конюнктурните съображения на  една или друга политическа сила. Тя действа с двойни стандарти. В това я обвиниха с писмо до медиите от „Форум Природа".

От организацията припомнят, че след разразилите се скандали на екологичен рекет върху държава, общини и бизнес, Василева се закани да действа решително за справяне с този проблем с помощта на прокуратурата. Според тях това е щяло да бъде много хубаво, ако от страна на екоминистърката не идвали разнопосочни сигнали. Тя се отнасяла по съвсем различен начин спрямо „отделните зелени рекетьорски неправителствени организации".

От „Форум Природа" смятат, че след като Ивелина Василева е сезирала прокуратурата за действията на „Коалиция за устойчиво развитие" на Дончо Иванов, би трябвало същите мерки да предприеме и към Коалиция „За да остане природа в България" на Тома Белев. Вместо това Белев бил назначен в МОСВ, като член на междуведомствената комисия  към специализирания състав на Висшия експертен екологичен съвет (ВЕЕС).

От „Форум Природа" отбелязват, че за никого не било тайна, че именно коалицията на Белев е най-големият жалбоподател срещу проекти и инвеститори. Те обжалвали големи публични проекти като „Белене", „Козлодуй", тръбопроводи, производствени предприятия, обекти от туристическата инфраструктура по морето и в планините. Дейността им дори не подминала магистралите. От форума изтъкват, че били строени безсмислени тунели за мечки и костенурки, както и никому ненужните пана за птици на автомагистрала „Тракия".

Те са категорични, че екорекетът освен, че забавя и проваля десетки проекти, струва твърде скъпо на цялото общество.