На среща днес в Министерството на околната среда и водите (МОСВ) бяха набелязани мерки за засилване на контрола върху концесиите на минералните извори, съобщи пресцентърът на ведомството.

Тя беше водена от заместник-министъра на околната среда и водите Любка Качакова и в нея участваха всички концесионери на минерални извори. Мерките се налагат поради регистриране на нарушения от страна на контролните органи на МОСВ.

Най-често констатираните нарушения са липса на водомерни устройства, водомери без пломби от съответната Басейнова дирекция, повредени водомери, добив на минерална вода преди водомера.

Една от мерките на засиления контрол ще бъдат внезапни проверки от страна на МОСВ.

Беше договорено с концесионерите къде да се монтират водомерните устройства и как да се осигури достъп до тях на контролиращите експерти. Монтирането на водомери и демонтирането на повредени устройства ще става само в присъствието на представители на Басейновите дирекции.

Вече ще има и междинно отчитане на водомерите, което ще става на полугодие – в края на месец юни.

Другото отчитане ще е в края на годината. То ще се извършва от комисии с участието на представители на дирекция “Води” на МОСВ, на съответната Басейнова дирекция и на концесионера.

Заместник-министър Качакова препоръча на концесионерите да засилят контрола върху собствените си служители и технически изпълнители по концесиите.

От своя страна концесионерите изразиха желание тези срещи да станат регулярни. Днешната беше първата подобна среща, откакто се дават концесии на минерални води.

Контролът по предоставените концесии за минерални води – изключителна държавна собственост, се осъществява от комисия към МОСВ с председател заместник-министър Любка Качакова, заместник-председател Тамер Бейсимов - главен секретар на МОСВ и дванайсет членове – представители на Министерство на околната среда и водите, на специализираната администрация на Министерския съвет и на Министерството на финансите.

Към настоящия момент действащите концесионни договори за бутилиране на минерални води и/или производство на безалкохолни напитки, за комплексно използване и за добив на хидро геотермална енергия са 30 на брой.