АрсеноваМинистърът на околната среда и водите Долорес Арсенова заминава за Барселона по покана на министъра на околната среда на Каталуния Рамон Еспадалер.

По време на посещението ще бъде подписан Протокол за сътрудничество в областта на опазване на околната среда между Министерство на околната среда и водите на Република България и Департамента за околна среда на Автономното правителство на Каталуния, Кралство Испания, съобщи правителствената информационна дирекция.

Протоколът ще урежда сферите, формите и механизмите за установяване на взаимноизгодно и равноправно сътрудничество при разработването и прилагането на национални и регионални стратегии и планове за действие в областта на опазването на околната среда срещу трансгранично замърсяване; при анализирането на състоянието на околната среда и на факторите, които й въздействат; при управлението на водите и на отпадъците и др.

В рамките на визитата са предвидени работни срещи на министър Арсенова с директорите на Каталунската агенция по водите и Каталунската агенция за твърди отпадъци. Министър Арсенова ще посети най-голямата пречиствателна станция за отпадъчни води и най-големия завод за изсушаване на утайки в Испания.