Четирима арменски войници бяха убити в сряда от азербайджански огън в Нагорни Карабах, съобщиха сепаратистките власти в отцепническия регион, който е в центъра на продължил десетилетия териториален спор между кавказките врагове, пишат АФП и "Франс 24".

В сряда сутринта "частите на азербайджанските въоръжени сили откриха артилерийски огън" по арменски позиции, каза Армията за отбрана на Арцах, добавяйки, че има "четирима военнослужещи, които са убити в действие в резултат на друга провокация от Азербайджан".

Ранени граничари от Армения и Азербайджан в Лачинския коридор

Ранени граничари от Армения и Азербайджан в Лачинския коридор

Противоречиви информации за случилото се

В по-късно изявление групата заяви, че ситуацията по границата вече е "сравнително стабилна".

Новината дойде, когато Съединените щати посредничат в тридневни нови мирни преговори между Армения и Азербайджан в последния си опит да потушат конфликт, който се разгаря многократно.

Държавният секретар Антъни Блинъен откри разговори при закрити врата с външните министри на противниците точно извън Вашингтон във вторник, във втората подобна преговорна сесия, която той ръководи от толкова месеци.

В исторически план Русия е била посредник между двете бивши съветски републики, но Съединените щати и Европейският съюз са все по-активни, докато Москва затъва в инвазията си в Украйна.

Лавров: Който е против замразяване на украинския конфликт, иска война

Лавров: Който е против замразяване на украинския конфликт, иска война

Предупреждава Армения и Азербайджан, че Западът иска "да проникне в региона и да измести легитимните интереси на Русия"

Армения многократно е обвинявала руските мироопазващи сили, че не са изпълнили обещанията си да защитят етническите арменци в съответствие с примирието от 2020 г., договорено от Москва след шест седмици битки, оставили хиляди мъртви.

Миналата седмица Русия притисна Азербайджан да пусне трафика през коридора Лачин, който свързва Армения с Нагорни Карабах - област, населена предимно с етнически арменци, ефективно контролирана от Ереван след войната по време на разпадането на Съветския съюз.

Международният комитет на Червения кръст съобщи, че Азербайджан е блокирал достъпа на конвои, доставящи помощ за Карабах, което поражда опасения за недостиг на храна и лекарства.

Азербайджан настоя, че цивилни и хуманитарни конвои могат да преминават през него.

„Миротворци“ и пропагандисти започнаха изграждането на филиал на „Русский мир“ в Южен Кавказ

„Миротворци“ и пропагандисти започнаха изграждането на филиал на „Русский мир“ в Южен Кавказ

Протекторатът Армения и анклавът на "огризката"