Министърът на отбраната на Азербайджан Закир Хасанов и заместник-министърът на отбраната на Турция Юнус Емре Караосманоглу са обсъдили военно-техническото сътрудничество между двете държави и дейността на съвместния руско-турски център за наблюдение на примирието в Нагорни Карабах. За това информира пресслужбата на азербайджанското министерство на отбраната, цитирана от ТАСС.

Азербайджан доволен от сътрудничеството с Русия

Азербайджан доволен от сътрудничеството с Русия

Въпреки предизвикателствата на изминалата година

"Закир Хасанов подчерта, че военното сътрудничество между двете държави, основано на приятелски отношения, се развива успешно. Страните посочиха необходимостта от увеличаване на усилията в сферата на военно-техническото сътрудничество и провеждането на съвместни тренировки ", се казва в изявлението.

Турският заместник-министър на отбраната пристигна в Азербайджан, за да участва в стартирането на руско-турския съвместен център за наблюдение, който започна своята работа на 30 януари 2021 г. На 11 ноември 2020 г. руският министър на отбраната Сергей Шойгу и неговият турски колега Хулуси Акар подписаха меморандум за създаване на съвместен руско-турски център за наблюдение на режима за прекратяване на огъня в Нагорни Карабах.

Азербайджан загуби 3000 военни в Нагорни Карабах

Азербайджан загуби 3000 военни в Нагорни Карабах

Според последната статистика

По-рано през януари стана ясно, че 3439 души от арменска страна са загинали по време на конфликта в Нагорни Карабах. Азербайджанската армия загуби най-малко 2855 войници по време на операцията си в Нагорни Карабах.

Двете страни подписаха споразумение с посредничество на Русия на 10 ноември за прекратяване на боевете и работа за всеобхватна резолюция. През последните седмици обаче се съобщава за нарушения, като според съобщенията арменски войници се крият в планинския анклав.

Под ръководството на Москва върви връщането на бежанци, територии и пленници.Арменците обаче приеха споразумението като предателство от страна на арменския премиер Никол Пашинян, срещу когото организираха протести.

Ердоган: Борбата на Азербайджан с врага Армения не е приключила

Ердоган: Борбата на Азербайджан с врага Армения не е приключила

"Свободата на Карабах ще бъде началото на нова епоха"