Бившият финландски премиер Сана Марин, която беше един от най-младите лидери в Европа и силен глас в подкрепа на Украйна, каза в четвъртък, че се отказва от политиката и ще се присъедини към базирана в Лондон организация с нестопанска цел, съобщават АП и ЕнБиСи.

Марин, която беше на 37 години, когато пое поста през 2019 г., ръководеше петпартийна лявоцентристка управляваща коалиция до април. Тя получи похвала за справянето на нейния кабинет с пандемията Covid-19 и нейната гласна подкрепа за Украйна през последната година увеличи международната й видимост. Освен това страната й стана 31-вата членка на НАТО.

"Време е да продължим напред", цитира думите й финландската обществена телевизия YLE. "Нетърпелива съм да вляза в нова роля. Също така вярвам, че може да бъде от полза за цяла Финландия."

Бившият премиер на Финландия се оттегля и от поста на партиен лидер

Бившият премиер на Финландия се оттегля и от поста на партиен лидер

Партията на Сана Марин загуби парламентарните избори

През април Финландия се присъедини към военния съюз на НАТО, нанасяйки сериозен удар на руския президент Владимир Путин с историческо пренареждане на пейзажа на сигурността в Европа след Студената война, предизвикано от нахлуването на Москва в Украйна. Финландия възприе неутралитет след поражението си от СССР през Втората световна война, но нейните лидери дадоха сигнал, че искат да се присъединят към НАТО, след като нахлуването на Москва в Украйна притесни и нейните съседи.

"Вярвам, че мога да служа на тези гласоподаватели (във Финландия) добре и може би дори по-добре в новото назначение", каза Марин на пресконференция, когато обяви напускането си от 200-местния финландски парламент Eduskunta. По-рано този месец тя се оттегли като лидер на Социалдемократическата партия.

Марин ще се присъедини към Института за глобална промяна на Тони Блеър и по-рано този месец нестопанската организация каза, че тя ще стане "стратегически съветник".

"Задачата ще бъде да бъда съветник на различни държави, правителства и лидери по политически въпроси, които са ми познати, като добро управление, технологии, климат, равенство между половете и други въпроси, с които трябваше да работя", каза тя според вестник Huvudstadsbladet, един от най-големите във Финландия.

Финландия дава военни бази на САЩ

Финландия дава военни бази на САЩ

Защита срещу руската агресия

На парламентарните избори през април тя загуби от основната консервативна партия на Финландия в напрегната тройна надпревара, в която десните популисти заеха второ място. Социалдемократите на Марин завършиха на трето място, попарвайки надеждите й за преизбиране.

Като министър-председател тя оглави коалиционно правителство, включващо нейните собствени социалдемократи, центристката партия, Зелената лига, левия алианс и Шведската народна партия във Финландия.

Личният й живот и активното й използване на социални медии получиха голямо международно отразяване по време на премиерския й мандат. През август 2022 г. тя се извини след публикуването на снимка, на която две жени се целуват и позират топлес в официалната лятна резиденция на лидера на страната.

Снимката се появи, след като видео, което показва как Марин танцува и пее с приятели, предизвика дебат дали един премиер има право да купонясва толкова сърдечно.

Финландия: Членството на Украйна в НАТО щеше да предотврати войната

Финландия: Членството на Украйна в НАТО щеше да предотврати войната

Сана Марин: Искаме да станем членове на НАТО, защото никога повече не искаме война във Финландия