Върховният лидер на Иран Аятолах Али Хаменей предупреди Запада да не предприема военни действия и да не налага санкции на иранския петрол.

Той заяви пред богомолците по време на петъчните молитви в Техеран, че Иран ще отговори на международните заплахи за военно нападение и петролното ембарго „в правилния момент" и „когато е необходимо". По думите му Иран няма да отстъпи заради ядрената програма.

Заплахата за война е вредна за САЩ. Войната сама по себе си е десет пъти по вредна за САЩ. Защо това е така? Защото заплахите показват, че САЩ не са способни да приложат подхода за диалог и разум", допълни той, цитиран от platts.com.

Според него международните санкции ще направят Иран по-силен, защото страната развива своите собствени вътрешни способности и също засилва позициите си в региона.

"Те казаха отново и отново, че санкциите са парализиращи и болезнени. Ние се възползваме от тези санкции", каза Хаменей.

По думите му, ако страната не е била санкционирана нямало да успее да напредва.

"Иран няма да се отдръпне заради ядрени проблеми. Те повтаряха многократно, че заплахите им за налагането на санкции срещу Иран са с цел страната да спре с ядрените процедури. Това е претекст", каза той.

Ние изградихме целия научен, социален и технологичен прогрес в период, в който срещу нас има наложени санкции. Те затвориха за нас вратите за наука и технологии. Блокираха пътищата ни. Те не ни продаваха нужните продукти, но ние прогресирахме", подчерта аятолаха.

Според него Западът сега е в отслабена позиция заради икономическите и политическите проблеми.