От началото на седмицата президентът на Гърция Каролос Папуляс вече два пъти дава мандат за формиране на кабинет в Гърция. Резултатът до момента е, че страната няма правителство.

Днес лидерът на радикалната лява коалиция Алексис Ципрас върна мандата, след като се провали в опита си да създаде правителството срещу постигнатото международно споразумение между предишното гръцко правителство и ЕС-МВФ.

В момента третата партия ПАСОК, водена от бившия финансов министър Евангелос Венизелос, ще се опита да сформира кабинет.

Хората призовават за промяна на курса, но не показват посока. Поискаха правителство на сътрудничеството. Никой не може да продължи сам", каза Венизелос след като получи мандат от президента, цитиран от GRReporter.

Той продължи да настоява за правителство на националното единство, в което да участват ПАСОК, „Нова Демокрация" и Демократичната левица - трите политически сили, които твърдо подкрепят европейското бъдеще на страната.

В 18 часа Венизелос ще се срещне с лидера на Демократичната левица Фотис Кувелис, а утре сутринта ще се срещне с лидера на „Нова Демокрация" Антонис Самарас.

Венизелос заяви, че първо ще се срещне с проевропейски ориентираните партии и след това ще разговаря с лидерите от другите партии, които са против международното споразумение.

Лидерът на „Независими гърци" Панос Каменос, който иска Гърция да прекрати контракта за финансова помощ отказва да се срещне с Венизелос.

Според резултатите от парламентарните избори „Нова Демокрация" е първа с 18.85% (108 места в парламента), радикалната лява коалиция Сириза е втора с 16.78% ( 52 места), трета е ПАСОК с 13.18% (41 места), четвърта е партия „Независими гърци" с 10.6% ( 33 места), пета е Комунистическата партия с 8.48% ( 26 места), шеста е неонациската партия „Златна зора" с 6.97% ( 21 места) и последни са Демократичната левица с 6.1% ( 19 места).

Ако постигнат съгласие за коалиране ПАСОК, „Нова Демокрация" и Демократичната левица ще съставят кабинет, тъй като ще съберат минималният брой места в парламента - 151.

Ако до три дни не бъде съставен кабинет ще трябва да се насрочат нови парламентарни избори в страната.