Днес войната в Сирия навлезе в шестата си година и до момента са убити повече от 270 хиляди души, а над 1 милион души са ранени, съобщава БиБиСи.

Близо 18 милиона души (17,9 милиона души) все още живеят в раздираната от война близкоизточна държава. Всеки човек в Сирия познава хора, които са загинали по време на конфликта, но точният брой на убитите и изчезналите може да не бъде разбран.

За да се прочетат имената на всички загинали, ще са необходими над 19 часа, според справка на медията.

Войната в Сирия до момента се е провела на три етапа. Първият етап е свързан със стрелба по време на мирни протести срещу правителството през март 2011 година. Вторият – най-кървавият период от конфликта, започнал през 2012 година. Тогава избиването на хора става систематично и артилерийските атаки отнемат живота на десетки хиляди сирийци. Третият етап е свързан с въздушни удари. Сирийският режим започва да губи територия и прибягва към въздушна кампания с помощта на руски въоръжени сили.

Преди да започне войната в страната са живеели 24,5 милиона души. Повече от 6 милиона са разселени в държавата, а близо 4,5 милиона са напуснали страната. По-голямата част от бежанците са избягали в съседни държави като Йордания, Турция, Ливан и Ирак, откъдето огромни потоци продължават към Европа.

Сирия изгуби и почти цялото си културно и историческо наследство заради конфликта. Всички сирийски обекти от списъка на ЮНЕСКО за световното наследство са разрушени или силно повредени, отбелязва АП.

Икономическите загуби в Сирия се оценяват на 255 милиарда долара. Близо 70% от населението живее в крайна бедност. Безработицата е над 50% в сравнение с 14% през 2011 година.