Върховният административен съд отмени заповедите на здравното министерство за 11 от областните здравни карти, съобщиха от Центъра за защита правата в здравеопазването, цитирани от zdrave.net.

Делото беше заведено през 2010 г. по жалба на Федерация Български пациентски форум с мотива, че представителите на пациентите в областните комисии са били назначени от тогавашния здравен министър проф. Анна-Мария Борисова, вместо да бъдат излъчени от пациентските организации, както e записано в закона,

Първоначално ВАС отхвърли жалбата с мотива, че заповедта на министъра на здравеопазването не е индивидуален административен акт. Впоследствие петчленен състав на ВАС отмени това определение, като върна делото за разглеждане по същество, припомнят от ЦЗПЗ.

В съдебното решение се отбелязва, че според Закона за лечебните заведения, представителите на организациите за защита правата на пациентите в областните комисии се избират и освобождават от самите организации.

„Видно от оспорените заповеди е, че в изработването на областните здравни карти за областите Кюстендил, София, Благоевград, Видин, Бургас, Стара Загора, Силистра, Хасково, Кърджали, Плевен и Русе са участвали 7 представители на Конфедерация „Защита на здравето", 3 представители от Сдружение „Национална пациентска организация", 1 представител на Федерация „Български пациентски форум". Те обаче са били назначени от министъра, без да са избирани от национално представителните организации на пациентите.

Фактът, че министърът на здравеопазването не е гарантирал тяхното надлежно представителство, игнорирайки правата, пише в решението на съда.

Участието на нелегитимни членове във формираните комисии рефлектира върху законосъобразността на оспорените актове по тяхното конституиране, смятат съдиите.

С тези основания те отменят 11-те заповеди на здравния министър, с които са назначени областните комисии, работили по здравните карти. Министерството на здравеопазването ще трябва да заплати на пациентската организация и разноските по делото в размер на 450 лв.

Решението може да бъде обжалвано в 14-дневен срок.