Правителството води погрешна политика на изчакване и на оглеждане по отношение на ефектите от световната финансова криза. Това коментира вицепрезидентът на КНСБ Пламен Димитров.

Според синдиката трябва да има изпреварващи действия в банковия сектор и в търсенето на свежи и чужди инвестиции.

"Банковото финансиране в настоящия момент е блокирано от държавата с едни огромни резерви, които са поискани от банките. За лев, който стои в банковата система, всъщност 12 стотинки стоят в централната банка.

Всички казваме, че икономиката ще се стагнира, следователно някой трябва да върне пари в банковата система, които ги е взел. И това е първото действие, което трябва да бъде направено.

И тук става дума за няколко милиарда лева, които могат да бъдат върнати обратно от централната банка в търговските банки, за да могат те от своя страна да финансират предприятията и реалните сектори.

На второ място, нещо което се направи в настоящия момент, е да се потърсят външните инвестиции.
Всички правителства по света, които са активи, обикалят тези, които имат пари. Тези, които имат пари са обикновено тези, които от високите цени на петрола натрупаха големи средства и те са от арабския свят предимно", коментира вицепрезидентът на КНСБ.