Адвокатите на семейството на руския политик Борис Немцов искат от следствието да преквалифицира делото, което се води за убийството му.
От член от Наказателния кодекс, по който се води разследването за „убийство", адвокатите искат да бъде по член за „посегателство върху живота на държавен или обществен деятел".

По думите на Вадим Прохоров, адвокат на дъщерята на Немцов - Жана, това искане е било валидно още в началото, но са изчакали да мине етап от следствието, за да няма никакви съмнения, че Немцов е убит заради своята обществено-политическа дейност.

Искането е внесено и в момента, тъй като според оценката на адвокатите на семейството на Немцов вече няма никакво движение в разследването на убийството.

"През изминалото лято ние се надявахме, че следствието може би ще намери сили да извърши някакви по-съществени стъпки, като например най-накрая на излезе с обвинения, дори и задочни не толкова спрямо изпълнителите, а към поръчителите и организаторите на убийството. Нищо такова не се случи", заявява Вадим Прохоров.

Той отбелязва още, че убийството на обществен или политически деец в целия свят се класифицира по отделни членове по Наказателния кодекс.

Ние смятаме, че искането им завеждането на разследването по новия член съответства в най-пълна степен на случилото се.

Припомняме, Борис Немцов беше застрелян в центъра на Москва на 27 февруари. По обвинение за убийството му са арестувани 5 души. Според следствието непосредственият изпълнител на убийството е Заур Дадаев.