Депутатите днес приеха промени в Закона за акцизите. Според промените, с акциз вече ще се облагат кожите и кожените облекла, бижута от благородни метали, парфюми и козметика в аерозолни опаковки, игралните маси и автомати и съоръженията за хазартни игри. Направените промени ще доведат до леко повишение на цените на масовите цигари и до леко понижение на цените на луксозните, поради изравняването на акцизната ставка. Промени има и при акцизите на алкохола, където сумата ще се изчислява на алкохолен градус. Забранява се продажбата на наливен алкохол.

Опозицията изказа опасение, че вносните цигари и алкохол ще станат по-евтини от българските. На това председателят на бюджетната комисия Йордан Цонев отговори, че се очаква правителството да повиши митата на вносните цигари. В момента в България митото за такива продукти е най-ниско в сравнение с останалите европейски страни, допълни господин Цонев.

Депутатите обсъдиха и приеха отчета на Българската народна банка за 1997 година. Нетната загуба на централната ни банка за миналата година е малко над 137 милиарда лева. Според председателя на БНБ Светослав Гаврийски предстоящите промени в банковото законодателство ще решат проблемите с кредитирането на реалния сектор от страна на търговските банки. Слабото развитие на кредитирането в момента е и в резултат на некомпетентност на банките, твърди г-н Гаврийски.