Днес в 11.30 ч. Министерството на външните работи е било уведомено от Посолството на Ирак в София, че съгласно иракско правителствено решение, през периода от 10 до 30 януари 2005 г. е преустановено влизането на товарни превозни средства през границата на Ирак със Сирия, съобщиха от пресцентъра на МВнР.

По-рано стана ясно, че по информация от посолството на България в Дамаск, Паспортната служба на сирийския граничен пункт “Ар –Рабиа” има данни за преминали на иракска територия около 10 български шофьори на камиони през последните дни.
Те са спрени от коалиционните сили на иракския граничен пункт, с оглед безопасността им.

Припомняме, вчера AFP съобщи за десетки блокирани камиони на иракско-сирийската граница, вследствие затварянето на ГКПП-та от властите на Ирак до провеждане на изборите, насрочени за 30 януари.

Българските дипломатически мисии в района полагат усилия за получаване на допълнителна информация от компетентните власти за състоянието на българските шофьори с оглед оказване на съдействие.
Временно управляващият посолството ни в Сирия Максим Благоев е отпътувал за иракско-сирийската граница, където вече седмица около 10 български шофьори са спрени на иракския граничен пункт от коалиционните сили заради тяхната безопасност. Българският дипломат ще се опита на място да установи връзки със сънародниците ни и да окаже съдействие.

От Външно припомнят, че нееднократно са предупреждавали българските шофьори да се въздържат от пътуване на иракска територия.