Премиерът Бойко Борисов подписа заповедите за освобождаване на двама заместник-министри на правосъдието.

Петко Петков и Вергиния Мичева-Русева подадоха молби за освобождаване от заеманите длъжности на 9 декември т. г. След като министър Христо Иванов обяви в парламента, че подава оставка заради несъгласие с реформата в съдебната система.

Третият заместник на Иванов Андрей Янкулов остава на поста си. Той отговаря за местата за лишаване от свобода и съдебната охрана.

Преди да влезе в изпълнителната власт Андрей Янкулов беше прокурор в Софийската районна прокуратура. При обсъждането на предложения от Христо Иванов законопроект за изменение на Закона за съдебната власт, той призова да се чуе мнението и на прокурорите, които имаха критични бележки по идеите за реформа.

Припомняме, правосъдният министър Христо Иванов ясно изрази несъгласието си с увеличаване на властта на главния прокурор. Минути преди той да обяви своето решение депутатите отхвърлиха варианта на реформа, предложен от него.  Според предложението съотношението в прокурорската колегия трябваше да е 5:6 в полза на парламентаристите.

Вместо това, над 200 депутати гласуваха предложената от АБВ поправка, според която в прокурорската колегия ще има равен брой представители на професионални и политически назначения. В нея ще влизат четирима, избрани от прокурорите, един от следователите, петима от Народното събрание и главният прокурор.