"Демократична България" отказа среща с БСП днес, това е тяхно решение. Очевидно има разнобой между тях, вчера един каза, че ще дойдат, днес, че няма - това е вътрешно коалиционен въпрос. Това обяви лидерът на БСП Корнелия Нинова на брифинг в парламента, след като от ДБ не се появиха на насрочената среща за преговори за съставяне на кабинет в третия мандат.

"Нашата отговорност обаче е за държавата, ние не се месим в работата на коалиции, но си правим изводи от техните действия - за нас означава, че не искат да има редовен кабинет и че искат да отиваме на избори, второто - по-лошо, че не искат да започне промяната на модела, за което хиляди граждани протестираха", обясни Нинова.

Демократична България не отива на среща с Нинова

Демократична България не отива на среща с Нинова

Консултациите за съставяне на правителство бяха насрочени за 10 часа

От това зависи реформата в съдебната система, прокуратурата, но може би най-лошото за този момент, че с отказа си да дойдат на среща отказват да разговарят за актуализацията на бюджета - пенсионери, лекари, МВР, МО ще останат без средства, решението за това и отговорността е тяхна", каза още лидерът на БСП.

По думите й, срещата с ИТН за утре остава - "от тяхното решение ще зависи как ще се продължи". На въпрос - ако ИТН даде подкрепа, дали отново ще покани ДБ - Нинова отговори: "Мисля, че те сами ще дойдат."

анкета

Доволни ли сте от изборния резулат?

Виж резултати

Естествено 22.5%

Изборите не бяха честни 17.9%

Замириса на протести 13.9%

Датата 24.10 е идеална за следващите избори 40.8%

Какви избори? Лято е все пак 4.9%

Лидерът на БСП припомни, че в неделя от "Изправи се.БГ! Ние идваме" също са заявили, че подкрепата им зависи от ИТН, нещо такова са казали и от ДБ. "Очевидно мнозинството е отцепено, ние сме последователни хора, ще направим каквото направят те. Искаме ангажиментите обаче да се кажат публично, беше добре ДБ да имат смелостта да кажат защо няма да подкрепят кабинет - първо, второ, трето... Скриха се. Нашата цел е публичност и прозрачност, да заявят последната си воля", призова още Корнелия Нинова.

Що се отнася до конкретни имена, трактовката на социалистите е, че "Демократична България" са провалили преговорите с ИТН с предложението си за конкретни имена.

"При нас няма причина - не предлагаме конкретни имена, защото знаем реакцията, ако търсят оправдание, аргументът, че няма конкретни имена, не работи", категорична бе лидерът на БСП.

В четвъртък в 14 ч. Нинова свиква коалиционните органи, депутатите и на общия форум ще се решат по-нататъшни действия.

Припомняме, че след като отново получи третия мандат за съставяне на правителство, както и в предишното 45-то Народно събрание, което също не успя да състави правителство и се стигна до предсрочните избори на 11 юли, Корнелия Нинова заяви, че БСП ще подходи с "разум, мъдрост и спокойствие" при процеса за съставяне на правителство, а от столетницата ще се бори за стабилно мнозинство в Народното събрание.