Златни пясъци В ресторант “Димят” във Варна се събраха представители на акционерното дружество “Златни пясъци 2000”, народни представители от НДСВ и БСП, кметът на града – Кирил Йорданов, представители на Туристическата камара, на Съюза на ресторантьорите, на Съюза на хотелиерите и др., съобщи Днес+.

Повод за срещата бе обсъждането на основните проблеми на курорта “Златни пясъци”. Сред гостите бяха народните представители Борислав Ралчев, Радослав Коев, Стефан Минков, Петър Димитров, Стилян Гроздев, общинските съветници Красимир Маринов и Живко Ников, архитект Вили Жечев – директор на дирекция “Архитектура и благоустройство”в Община Варна, както и цялото ръководство на дружество “Златни пясъци”2000.

На първо място в дискусията бе поставен въпроса за забавеното одобряване от стрнана на Община Варна на Застроително-регулационен план на КК “Златни пясъци”.

Проучвания и стандарти сочат, че легловия фонд на курорта не би могъл да надхвърли 24 000 легла, заяви Илко Запрянов – изпълнителен директор на дружество “Златни пясъци 2000”АД. По последни данни от 2001 г. леглата в комплекса са около 21 300, като се прибавят 5%, 6% скрит леглови фонд. Това означава, че към настоящият момент туристическият комплекс е на път да надхвърли своите възможности за предоставяне на нощувки, а същевременно с това да наруши европейските стандарти за 6 кв. метра – плажна ивица – полагаема на турист.

Според ръководството на дружеството съществува умишлено спиране на процедурата по изготвяне на подобен строителен план, за да може той да бъде изменен частично от нечии интереси.

Това от своя страна позволява непрекъснатото увеличаване на броя на леглата и препълване на базата на комплекса.

Липсата на каквато и да била регулация ще доведе до пълен хаос, курорта ще се урбанизира и ще се превърне в “Спалнята на Европа”, заяви Запрянов. “Това от своя страна ще генерира след себе си междуособици и ще ескалира напрежението в по-сериозни вражди”, допълни категорично той.

Показани бяха документи уличаващи “Златни пясъци”АД, че вместо разрешената от община Варна сеч на площ 800 квадратни метра са изсечени 357 декара гора. Нарушението е 356 пъти над допустимото.

Става въпрос за сеч на дървета в райна на т.нар. “Аква парк”.

Според присъстващите на днешната среща, Община Варна незабавно трябва да предприеме мерки, с които да задвижи актуализацията на Застроително-регулационен план за курортния комплекс, който да спре допълнителното застрояване в “Златни пясъци” до края на годината.