Едновременното провеждане на парламентарни и президентски избори 2 в 1 е в противоречие с духа на българския конституционен модел, досега никога не е имало смесване на парламентарни и президентски избори, коментира президентът Румен Радев от Рудозем.

Трябва баланс между цената на едни отделни избори и баланс на това хората да ходят 3 последователни недели на избори. Парламентът трябва да вземе решение дали изборите да бъдат 2 в 1. 

"Политиката е преди всичко отговорност и е крайно време парламентарно представените партии да осъзнаят своята отговорност и да не абдикират от нея, защото системното бягане от отговорност ще доведе до това, че тези партии ще бъдат санкционирани на едни следващи избори, ако стигнем пак до следващи избори".

Радев предупреждава партиите: Търпението на българите се изчерпва

Радев предупреждава партиите: Търпението на българите се изчерпва

Президентът връчва третия мандат най-късно в петък

"Колко избора трябва да преминем, за да разберем че без диалог не става, че без коалиция не става? Колко време ще се учим, за да стигнем до вярното решение?" Според него хората накрая ще гласуват за тази политическа сила, която успее да намери компромиса, която успее да намери верния подход към другите, така че да имаме правителство.

Относно това дали министри от служебния кабинет ще бъдат част от редовен кабинет, ако бъде сформиран, той обясни, че "служебните министри трябва да видят какво е парламентарното мнозинство, което ще застане след тях, около какви принципи и приоритети ще се сформира това парламентарно мнозинство, за да знаят за кого работят и при какви условия. Как в момента тези служебните министри или аз да отговорим ей така ... с каква подкрепа, около какви приоритети".

"Мога да подкрепям или да не подкрепям даден политически проект едва когато видя неговата визия, структура, програма и принципи", относно възможността министри от служебния кабинет да създадат политически проект. "По конституция всеки българин има правото да участва в политически проекти и да организира свои такива", каза още Радев и допълни, че служебните министри са експерти с доказан авторитет и хора със свободна воля.

На фона на множеството кризи, пред които страната е изправена, Радев очаква от Народното събрание да сформира редовен кабинет и да направи актуализация на бюджета. От отношението на политическите сили ще проличи кои партии работят за нуждите на българите и кои партии работят за себе си.

Парламентът прие актуализацията на бюджета на първо четене

Парламентът прие актуализацията на бюджета на първо четене

За ГЕРБ е кутията на Пандора, ДПС с корекции за акцизите

"Най-важното сега е да се укрепи здравната система, така, че на всеки българин, който има нужда, да бъде обърнато достатъчно внимание и да получи медикаментозно осигуряване или лечение", заяви президентът във връзка със здравната криза. Той изтъкна и че актуализацията на бюджета е важна, за да може да се гарантира подкрепата на бизнеса при евентуални засилени мерки.

По отношение на здравната криза не политиците, а българското лекарско съсловие следва да излезе с единно становище по въпроса за ваксинациите.

По отношение на охраната на границата, плановете за взаимодействие между Министерството на отбраната и Министерството на вътрешните работи са актуализирани според актуалната обстановка.

Плевнелиев не вижда изчегъртване на ГЕРБ и харесва Кирил Петков

Плевнелиев не вижда изчегъртване на ГЕРБ и харесва Кирил Петков

Правителство на БСП едва ли ще има, очаква избори 2 в 1