"Съжалявам, ако сме сбъркали". Така депутатът от ГЕРБ Тома Биков отговори пред Нова на въпрос относно официалната позиция на Моника Станишева, че няма общо с фирмата купувач на ЧЕЗ.

Ние сме цитирали публикация на вестник "Капитал", обясни Биков действията на колегата си Спас Гърневски.

Моника Станишева заплаши ГЕРБ със съд

Моника Станишева заплаши ГЕРБ със съд

Връзките й с "Инерком" били фалшива новина

Припомняме, Спас Гърневски заяви от трибуната на НС, че купувачът на активите на ЧЕЗ е разпространил прессъобщение, чиито автор е Моника Йосифова. Това са имената, с които стана известна настоящата съпруга на председателя на ПЕС и бивш председател на БСП Сергей Станишев. Така Гърневски посочи "кои са гадовете".От БСП веднага реагираха и обвиниха управляващата партия, че разпространява фалшиви новини. Левицата отрече да има връзки с Моника Станишева или с дейността на купувача на ЧЕЗ - "Инерком".

Часове след това Станишева разпространи официалната си позиция, в която отсече, че не работи, нито има общо с фирмите на Гинка Върбакова. Станишева заплаши, че ГЕРБ трябва да доказват твърденията си в съда. 

Биков е категоричен, че БСП са създали паниката за ЧЕЗ. Лидерът на левицата Корналия Нинова намесила премиера Борисов, после намесила българската банка за развитие. БСП говорят, че токът ще поскъпне, после ще говорят, че токът ще спре, заяви Тома Биков.

"Като си в опозиция е много лесно", отсече той и допълни, че от управлението трябва да им отговарят на лъжите, но и да следят интереса на държавата.

По думите му левицата създавала проблеми и всявала паника докато ГЕРБ полагат усилия да защитят интереса на държавата. Биков уточни, че когато говорим дали държавата да придобие или да не придобие, говорим дали държавата да даде едни стотици милиони или не.

Кутев: БСП не стои зад сделката с ЧЕЗ, дори Станишева да прави пиар на "Инерком"

Кутев: БСП не стои зад сделката с ЧЕЗ, дори Станишева да прави пиар на "Инерком"

Това е долна лъжа според социалиста

Припомняме, очаква се днес да приключат преговорите между ЧЕЗ и "Инерком", които към момента води собственичката на българската фирма-купувач Гинка Върбакова. Тя ще има 9 месеца, за финансирането.

В началото на седмицата 200-300 души протестира пред сградата на Министерски съвет против сделката с ЧЕЗ. Към протеста се включиха социалисти и лидерът на БСП Корналия Нинова. Протестиращи поискаха оставката на премиера Борисов.

Припомняме, скандалът с ЧЕЗ започна след като на 22 февруари 2018 г. стана ясно, че чешката ЧЕЗ е одобрила сделката за продажба на активите в България и купувача "Инерком Груп", последва скандал. Тогава министърът на енергетиката Теменужка Петкова подаде оставка, защото познава собственика на фирмата Гинка Върбакова.

Трайков: Държавата няма работа нито в ЧЕЗ, нито в другите ЕРП-та

Трайков: Държавата няма работа нито в ЧЕЗ, нито в другите ЕРП-та

Хората, които не разбират от икономика, усещат с кожата си, че нещо не е наред

Делян Добрев, депутат от ГЕРБ и бивш енергиен министър, изказа съмнения по отношение на сделката и по-точно спрямо това дали купувачът има опит и може да осигури поддръжката на ЕРП на една трета от България.

От интервю на Гинка Върбакова стана ясно, че сделката за активите на ЧЕЗ може и да не минава за одобрение от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Това беше потвърдено от шефа на Комисията Иван Иванов.