Оли Рен Съществува като опция отлагането на България или Румъния, или и на двете страни, но това все още не се обсъжда, тъй като не е излязъл докладът на Европейската комисия.
Това заяви заместник-външният министър Евгения Колданова на брифинг в Министерството на външните работи.

По думите й комисарят по разширяването Оли Рен в доклада си е оставил отворен въпроса за отлагателната клауза. Това е предварителна оценка за готовността ни за членство в ЕС, а не окончателна, категорична е Колданова.

Според нея основният извод в доклада на Оли Рен е, че спазването на датата 1 януари 2007 година е постижимо, ако реформите бъдат извършени.

Оли Рен ясно подчертава, че мониторинговият доклад на 16 май ще е категоричен за датата на членството ни, каза зам.външният министър.

Засиленият мониторинг на Европейската комисия ще продължи до есента, когато се очаква последният доклад на Брюксел, допълни Колданова.

Заключенията на еврокомисаря по разширяването са конструктивни и обективни и не са неочаквани, каза Евгения Колданова. Тя подчерта, че в доклада на Оли Рен се посочва загриженост относно областите трафик на хора, интеграция на малцинствата, борба с корупцията и организираната престъпност, но няма нищо обезпокоително в областта на икономическото развитие на страната.

По думите й неприятен е езикът, който използва еврокомисарят по отношение на Румъния. В частта за борбата с корупцията той използва израза "първи стъпки", докато при Румъния – "напредък".

Заместник-външният министър подчерта, че ако бъде отложено членството ни или бъде задействана предпазна клауза, не е изключено да бъде потърсена отговорност от правителството.