Министерството на земеделието и храните (МЗХ) предлага на зърнопроизводителите тристепенна модулация за подпомагане - за най-малките най-много, за средните по-малко, за най-големите съвсем малко и с определен таван. Това съобщи пред журналисти ресорният министър Кирил Вътев, цитиран от БТА.

"Днес предстои те да потвърдят. Имат тази информация, следва да я обсъдят със структурите си и да дойдат с ясно решение дали одобряват или не", обясни той във връзка с исканията на протестиращите вече четвърти ден земеделци. Вътев уточни, че съгласно новата идея само големите производители ще трябва да доказват загуби, за да бъдат подпомагани, а за малките стопанства до 300 хка това ще става безусловно.

Земеделският министър каза още, че предложението земеделците да доказват загуба не касае една счетоводна година, тъй като една счетоводна година обхваща 3 стопански - предходната, настоящата и следващата. От производителите се иска да докажат загуба на реколтата, която е засята в 2022 г. и е придобита и реализирана през 2023 г.

Той коментира също, че през всяка първа година от нов програмен период винаги нещата тръгват по-късно поради много различни изисквания, които предполагат нова административна тежест, писане на наредби. "Всички сте свидетели, че когато влязохме в това министерство в началото на юни миналата година, нямаше нищо за стартиране на кампанията, така че тя се забави", посочи Кирил Вътев.

Той обяви още, че се предлага плащанията да бъдат подредени в годината така, че земеделците да ги получават тогава, когато им трябват. Запитан за бюджета за подпомагането на зърнопроизводителите, Вътев отговори, че той е осигурен, а сумата ще стане известна днес следобед.

Фермерският съюз с нови искания

Фермерският съюз с нови искания

Настоява се за Гаранционен фонд за подпомагане на земеделските стопани

Земеделският министър откри днес форума Agri Summit 2024 в София. По време на събитието той заяви, че очаква днешната среща с протестиращите да е финална и да приключи с успех. Информация за форума беше разпространена от пресцентъра на МЗХ.

По думите на Вътев след множеството срещи при премиера акад. Николай Денков и в земеделското министерство, снощи се е състояла поредна такава, която е приключила много обнадеждаващо. "Предложихме работещ вариант на споразумение със зърнопроизводителите, тъй като с останалите сектори плодове, зеленчуци, месо, мляко, тютюн и винени лозя, разговорите приключиха, защото средствата бяха осигурени. Проблемът е при зърнопроизводителите, тъй като те през 2022 г. и 2023 г. не са получавали помощ, и сега основателно поискаха такава", обясни аграрният министър. Той каза още, че според анализите на МЗХ реколта 2023 е най-скъпата, която те са произвеждали през последните десетина години, а сривът на цените вследствие на свръхпроизводството в световен мащаб е довел до цени на световните борси под себестойността на продукцията.

Вътев посочи също, че в отрасъл "Земеделие" има три много стабилни и устойчиви сектора - зърнопроизводството, птицевъдството и свиневъдство. Той изтъкна, че всички останали сектори са в критично състояние от много години наред. "Ние не искаме тези три устойчиви сектора да загубят своята устойчивост. Затова и премиерът акад. Николай Денков, цялото правителство и МЗХ сме абсолютни убедени, че трябва да ги подкрепим", заяви Кирил Вътев. Той допълни, че не е възможно да се покрие целият размер на загубите и да се подкрепят всички зърнопроизводители , но тези със стопанства до 300 хектара ще бъдат подкрепени. "За по-големите ще поискаме да покажат анализ на стопанската година, а не на счетоводната. Счетоводната е винаги различна , в нея се засича предходната, настоящата и следващата. Ние искаме анализ на тази реколта. Трябва всеки да го докаже, за да бъде допуснат до подпомагане", каза земеделският министър.

В официално видеообръщение по време на форума еврокомисарят по земеделие Януш Войчеховски заяви, че благодарение на активирания кризисен бюджет, през 2022 г. и 2023 г., фермерите в 22 държави членки са се възползвали от държавна помощ в размер на общо 9,3 млрд. евро. За България одобрената сума е 452 млн. евро - 8,6 % от стойността на селскостопанската продукция на страната ни. "Това поставя България на второ място в Европа по ефективно усвояване на тези средства. Така наречената "Украинска помощ" предоставя решаваща подкрепа на най-нуждаещите се земеделски производители", изтъкна еврокомисарят.

Изпълнителният директор на Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) Георги Тахов обяви, че в рамките на днешния ден ще бъдат изплатени над 100 млн. лева по линия на обвързаната подкрепа в сектор "Животновъдство" за Кампания 2023.

Протестите на земеделците продължават до подпис

Протестите на земеделците продължават до подпис

Производителите нямат политически искания, искат законодателни инициативи

От земеделското министерство съобщават също, че днес Кирил Вътев е информирал по време на онлайн среща украинския министър на аграрната политика и храните Микола Солски за нарушения от страна на някои фирми на въведения от Украйна лицензионен режим за износа на слънчогледово семе, рапица, царевица и пшеница.

Имената на компаниите, нарушили лицензионния режим, ще бъдат официално изпратени на Украйна. По думите на Солски съгласно решение на украинското правителство фирмите, които осъществяват прекъснат транзит, ще загубят правото да осъществяват износ за шест месеца.

Производителите на олио предупреждават за недостиг на слънчоглед

Производителите на олио предупреждават за недостиг на слънчоглед

Лицензионният режим за внос на стоки от Украйна не работи

Във връзка с решението на украинското правителство и съобщението на страницата на Министерство на икономиката на Украйна за облекчаване на лицензионния режим Кирил Вътев е подчертал, че МЗХ защитава интересите на българските земеделски производители.

Двамата министри са обсъдили още оперативни данни за износа на зърнени култури, сухо мляко, пчелен мед и слънчогледово олио от Украйна.

Според Вътев България съдейства максимално за транзита на украинските продукти, а лицензионният режим работи много добре и не трябва да се променя. Вътев и Солски са единодушни, че обменът на данни за търговията със селскостопански продукти трябва да продължи, като са договорили датата на следващата си регулярна среща.

Снимка 652808

Източник: пресцентър МЗХ