МИ-17 Внезапно възникнал силен страничен вятър е основната причина за катастрофата на хеликоптера МИ-17, който се разби при гасенето на пожара край Разлог, съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната.

Комисията за разследване на причините за инцидента е установила, че екипажът е предприел всички мерки, предвидени по инструкцията за действие при подобна непредвидена ситуация.

Малката височина и скорост на полета в момента на изпълнение на задачата и силно пресеченият терен на местността не са позволили на екипажа да изведе вертолета от създалия се критичен режим на полета.

Комисията не е констатирала отказ в работата на двигателите и системите на вертолета, пилотите не са допуснали грешка в техниката на пилотиране, действали са професионално и хладнокръвно и до последния момент са се опитвали да спасят и машината и живота си.

Не е имало възможност и време за аварийно напускане на вертолета.

Екипажът е забелязал площадка с ограничени размери и са се насочили към нея за аварийно кацане, но наличието на хора на нея ги е принудило да отклонят вертолета към мястото на удара.

Пресконференция за причините за иницидента ще бъде дадена утре от министъра на отбраната Николай Свинаров, първия заместник началник на Генералния щаб на армията вицеадмирал Петър петров, началника на Главния щаб на Военновъздушните сили ген.-лейтенант Димитър Георгиев и председателя на Комисията за разследване на причините за катастрофата генерал майор Младен Казаков.