Шофьорите над 60-годишна възраст да минават през 5 години на медицински прегледи, предлагат лекари и автоинструктори след инцидент с възрастен шофьор, който блъсна жена на тротоар.

Катастрофата стана в сряда на оживена пешеходна зона в Сливен. 73-годишният мъж изгубил управлението над автомобила, качил се на тротоара, и ударил 22-годишна жена, като по чудо се размина само с леки наранявания. По пътя си възрастният водач помел с колата си и два телефонни автомата, а накрая спрял в стълб на уличното осветление, блъскайки леко и друг автомобил.

Според полицията в паниката си той е натиснал газта вместо спирачка.

„След определена възраст всичко се променя, физиологията ни е такава, че забавят се реакциите, трудно се овладява колата, особено, ако е по-мощна", коментира пред БНТ д-р Юлия Бянкова.

„За мен трябва поне на 5 години, след 60-годишна възраст всеки водач да си минава определения тест и да е сигурно, че се справя с шофирането", казва пък автоинструкторът Иван Станчев.

Според Европейската практики няма ограничения във възрастта за шофиране. Но специалистите съветват възрастните водачи да се въздържат от шофиране в тежки условия и да избират спокойни градски маршрути.