Николай Кокинов ще бъде привикан за „разпит" пред Етичната комисия на ВСС. Това заяви шефът на Комисията Ясен Тодоров след двучасово заседание.

Комисията се е самосезирала и ще започне проверка по казуса. Резултатите ще бъдат представени ден след изборите - на 13 май, когато ще бъде изслушан и Николай Кокинов. Ще бъдат изискани и всички данни по случая, събрани от ВКП.

Припомняме, от прокуратурата съобщиха, че участниците в скандалния разговор от петък ще дадат писмени обяснения.

Инспекторатът към Върховна касационна прокуратура започна проверка на записите с главни действащи лица Бойко Борисов, Мирослав Найденов и градския прокурор на София Николай Кокинов.

Етичната комисия ще излезе с решение по случая, след като се запознаят с всички материали и Кокинов бъде изслушан.

Ясен Тодоров обясни и че ще предложат на министъра на правосъдието да свика извънредно заседание на ВСС - на 9 май - за разглеждане на оставката на Кокинов като шеф на Софийска градска прокуратура.

Шефът на етичната комисия успокои, че едва ли не Кокинов ще бъде ръководител на прокуратурата по време на изборите. Това няма да стане, защото той е излязъл в отпуск.
ВСС ще направи всичко възможно тази оставка да се разгледа във възможно най-кратък срок, увери Ясен Тодоров.

Макар членовете на Комисията да заседаваха 2 часа по казуса, все още не е ясно дали Кокинов ще бъде уволнен дисциплинарно. Дисциплинарно производство не е образувано. За да стане това, трябва една пета от всички висши магистрати да сезират комисията за съответния казус. Към момента няма събрани пет подписа.

Няма никаква пречка петима членове на ВСС да внесат предложение, но когато се внася, в него трябва да са посочени пунктуално нарушенията. Няма никаква възможност Кокинов да се спаси от това (дисциплинарно уволнение, б.р.), ако има данни за дисциплинарно нарушение, категоричен бе Ясен Тодоров.

Образуването на дисциплинарка може да стане и по искане на главния прокурор.
Ако счита, че има данни за такива нарушения, да го направи, призова Ясен Тодоров.
По-рано днес самият Сотир Цацаров коментира пред медиите, че ако зависи изцяло от него, още днес ще образува дисциплинарно производство.

Ясен Тодоров отказа да навлиза в подробности и конкретика по казуса, подчертавайки, че цялата тази история има голям политически оттенък.