заловените предмети Антични бронзови предмети, датиращи от 4 – 3 в. пр. хр. – 35 сърпа, 18 брадви, 2 глави от статуетки, 6 пръстена, връх за стрела – 3-4 в., както и 504 броя – общо 4 731,25 грама – златни и сребърни предмети от различни епохи, предимно римски и средновековни монети, задържаха дежурните инспектори при опит да бъдат изнесени нелегално от страната.

Предметите са открити при митническа проверка на микробус “Пежо” с българска регистрация, с който са пътували четири пътника от България за Германия. Антиките са били увити в пакети от скоч, използван при опаковане на наркотици и укрити под арматурното табло и в сондата на резервоара на микробуса.

Първоначална оценка на предметите са дали експерти историци от Силистра. Съставени са два акта – за митническо и за валутно нарушение - срещу двамата шофьори на микробуса – български граждани, на 36 и 29 г.

заловените предмети От Агенция Митници припомнят, че в рамките на една седмица това е вторият случай на предотвратен опит за контрабанден износ на антични предмети през граничен митнически пункт Силистра. При предишния случай инспекторите от отдел “Митническо разузнаване и разследване на наркотрафика” към митница Силистра осуетиха нелегален износ на старинни глинени съдове, датиращи от 12-8 в. пр. хр., и други антични предмети, за които експертите дадоха изключително висока първоначална оценка – само един от древните глинени съдовете би струвал на черния пазар у нас над 20 000 долара.