Спорът между наследниците на Златю Бояджиев и Градската художествена галерия - Пловдив, ОИ „Старинен Пловдив", Исторически музей - Пловдив за собствеността на 6 картини на емблематичния автор беше решен от Върховния касационен съд, съобщава Радио Пловдив.

С решението си магистратите връщат на наследниците на Златьо Бояджиев  картините „Баташкото клане", „Обяд на моето семейство", „Кукери" „Мъж на колене" и „Разстрел".

Една от картините по спора „Молебен за дъжд" съдиите оставят във владение на Градската художествена галерия.

През 1984 година платната били предоставени от близките на твореца за участие в ретроспективна изложба, след която останали във фондовете на музея.

Спорът е със 22 годишна давност. През 90-те години синът на Златю Бояджиев - художникът Георги Бояджиев - Бояджана, направил неколкократни опити да върне картините в семейството като представил доказателства и свидетелени, но без успех.

Отказът на местната власт в лицето на различни по партийна принадлежност кметове през годините и най-вече на ГХГ и ОИ „Ст. Пловдив" принуди наследниците да предизвикат проверка на Комисията по култура към Народното събрание и на Министерството на културата.

Констатацията на министерството на културата е, че "за картините няма документи и са с неизяснен статут", но семейството трябва да води дело за да си ги върне".

Това не остави избор на наследниците Георги Бояджиев и Златин Бояджиев, които заведоха дело в пловдивския окръжен съд за връщане на произведенията.