Висшият съдебен съвет обяви за недопустимо изострената политическа обстановка за пореден път да рефлектира върху независимата съдебна власт чрез опити тя да бъде въвлечена в спорове между политически субекти.

Повод за недоволството на магистратите станаха публичните изявления от последните дни на представители на ръководството на политическа партия ГЕРБ за оказан натиск върху съдебния състав, постановил осъдителна присъда срещу заместник-председателя на партията Цветан Цветанов.

Припомняме, че вчера бившият вътрешен министър от кабинета на Бойко Борисов получи 4-годишна ефективна присъда заради отказа му да разреши използване на СРС срещу бившия антимафиот Орлин Тодоров.

„Не приемаме неподкрепени с факти и доказателства обвинения, че в правораздавателната си дейност съдът или прокуратурата се поддават на външен натиск. В случай, че направилите такива изявления разполагат с конкретни данни за оказано влияние върху съда, те са длъжни да ги предоставят на компетентните органи и на Висшия съдебен съвет”, заявиха от съвета.

Съдиите в България имат право да постановяват своите актове спокойно, без страх от намеса в независимостта им и без да бъдат подлагани на публични унижения чрез коментари, уронващи тяхното професионално достойнство.

По-рано днес шефът на Съюза на съдиите също скочи срещу изказванията на Цветанов, който каза, че се съмнява в обективността на правораздаването.