Двама общински полицаи ще чакат чешкия художник Давид Черни пред пловдивската Баня Старинна.

Това обеща кметът на града Славчо Атанасов, оставайки непреклонен с решението си да не допуска Черни в галерията.

Той даже уточни по време на гостуването си в сутрешния блок на БиТиВи, че полицаите ще са и за защита на художника, тъй като гражданството щяло да протестира срещу него и инсталацията „Ентропа", в която той изобрази България като турски клозет.

Кметът Атанасов заяви в същото време, че ако Черни все пак пристигне в Пловдив той ще му прати екскурзовод, който да го разведе из пловдивските старини и да го запознае със славното ни минало и традиции.

Междувременно СБХ покани Черни в София
                        Още...

Не може човек, който не познава една страна, да се гаври така с нея, подчерта градоначалникът.

Той изтъкна, че изкуството не трябва да преминава някои граници, то трябва да бъде добро и да създава красиви неща.

Славчо Атанасов коментира също така, че чехът има забрана да влиза в галерии общинска собственост, но всяка една от частните пловдивски галерии може да го приеме.

Черни по безпрецедентен начин унижи българската държава и аз няма да го посрещна с хляб и сол, категоричен е Славчо Атанасов.

Той не пожела да коментира казаното от премиера Борисов, който обяви, че ще приеме в неделя в кабинета си Черни, както и това, че властта не бива да се бърка в изкуството.

Няма да влизам в полемика с премиера, въпрос на гледна точка, подкрепят ме 60 процента от пловдивчани, поясни Атанасов.

Припомняме, Черни трябваше да покаже в банята черния плат, с който той покри българския елемент от „Ентропа", след като държавата ни официално протестира срещу изобразеното.