Австрийската Бирена партия ще се кандидатира на тазгодишните парламентарни избори, въпреки че все още не е достигнала собствената си цел за финансиране, каза нейният лидер във вторник, окрилен от нарастващата подкрепа и избрал да види халбата наполовина пълна, информира Ройтерс.

Партията, основана до голяма степен като шега през 2015 г. от лекаря и рок музикант Доминик Влазни, сега представлява реална заплаха за източване на гласове от други партии, особено тези от левия спектър, във време, когато крайната десница има ясна преднина в анкетите.

"Да, Бирената партия ще се кандидатира на предстоящите парламентарни избори. Подкрепата, която получихме, е огромна. Това ни дава мотивация да продължим напред", каза 37-годишният Влазни в изявление за медиите.

През януари той заяви, че влизането в надпреварата ще зависи от това дали партията ще събере достатъчно средства, което планира да направи, като увеличи членската си маса до 20 000 от "около 1300 активни членове" в края на 2023 г. Във вторник той призна, че партията му все още е далеч от тази цифра, а изборите трябва да се проведат до октомври.

"Изпълнихме повече от половината от нашата цел за финансиране. Нашата халба е наполовина пълна, така да се каже, и непрекъснато се налива още", каза Влазни.

Партията участва на последните парламентарни избори през 2019 г. и си осигури едва 0,1% от гласовете, но Влазни стана трети на президентските избори през 2022 г. с 8,3%. Последните проучвания на общественото мнение му дават подкрепа между 5% и 7%.

За да влезе една партия в австрийския парламент, тя трябва да събере 4%.

Партията преди това е провеждала кампании по сериозни въпроси и такива, които не са толкова важни, вариращи от подобряване на системата за обществено здравеопазване до инсталиране на обществени чешми за бира във Виена.

За разлика от ненгажиращия стил, който обичайно използва, последните изяви на Влазни вече са организирани внимателно, коментира Ройтерс.

Все пак комунист няма да управлява Залцбург

Все пак комунист няма да управлява Залцбург

Кандидатът на комунистическата партия обаче остава в управата на града