Властите в руския Брянск арестуваха в неделя бащата на ученичката в гимназия № 5, която откри стрелба в учебното заведение, съобщава "Интерфакс".

"Съдът уважи искането на следствието и избра на обвиняемия мярка за неотклонение задържане под стража до 7 февруари 2024 г.", се казва в съобщението.

Мъжът е обвинен за небрежно съхранение на огнестрелни оръжия, довело до смъртта на две лица  и подбуждане към самоубийство по отношение на непълнолетно лице. 

Ден преди това Съветският районен съд задържа за два месеца служител и директор на охранителна фирма. Те са обвинени в предоставяне на услуги, които не отговарят на изискванията за безопасност, довели до смъртта на две лица.

В неделя зам.-директорът на гимназията беше пуснат под домашен арест за два месеца.

Двама от ранените са в по-тежко състояние и са транспортирани за лечение в Москва. Трима други пострадали, са на болнично лечение в лечебни заведения в Брянск и са в средно тежко състояние.

14-годишна откри стрелба с ловна пушка в училище в Русия

14-годишна откри стрелба с ловна пушка в училище в Русия

Атаката е завършила с две жертви и петима ранени

Припомняме, че на 7 декември 14-годишно момиче застреля свой съученик, рани петима други и се самоуби в училище в Русия.

Атаката беше извършена в град Брянск в западната част на страната.

Областният управител Александър Богомаз определи стрелбата като "ужасна трагедия". 

"Според предварителните данни от разследването 14-годишно момиче е донесло в училище ловна пушка, с която е стреляла по свои съученици", посочиха от Следствения комитет на Русия.

Брянск е и един от няколкото руски региона, които станаха обект на отвъдгранични атаки в хода на войната с Украйна, поради което Москва насърчава формирането на части за самоотбрана там.

Русия твърди за свален украински дрон в Брянска област

Русия твърди за свален украински дрон в Брянска област

Пореден за ноември

През последните няколко години в Русия имаше няколко стрелби в училища. Последната голяма училищна стрелба в страната беше извършена през септември 2022 г., когато мъж откри огън в училище в град Ижевск. При атаката загинаха 15 души, от които 11 деца, а други 24 бяха ранени.