Насилието на банди в Хаити е причинило смъртта на над 1500 души от началото на годината, а десетки са били линчувани от т.нар. бригади за самоотбрана. Това съобщи службата за правата на човека на ООН, цитирана от "Ройтерс".

През последните седмици опустошителните гангстерски войни в Хаити се засилиха. Тежко въоръжените съперници отприщиха нови вълни от атаки, включително нападения срещу полицейски участъци и международно летище. Премиерът Ариел Хенри подаде оставка на 11 март.

"Всички тези практики са възмутителни и трябва да спрат незабавно", заяви върховният комисар на ООН за правата на човека Фолкер Тюрк. Доклад на ООН описва "катаклизмичната" ситуация в карибската страна.

Убит е лидер на банда в Хаити след полицейска операция

Убит е лидер на банда в Хаити след полицейска операция

Политическите групи са по-близо до финализиране на преходен съвет

В него са отчетени 4451 убийства през миналата година и 1554 до 22 март тази година, след ескалацията на напрежението. Убийства се извършват в домовете на жителите поради предполагаемата подкрепа на цивилни за полицията или съперничещи банди или на гъсто населени улици поради кръстосан огън или от снайперисти. В единия от случаите жертва е тримесечно бебе.

Освен това 528 души, заподозрени във връзки с банди, са били линчувани миналата година, а други 59 - през тази година, от въоръжени бригади, опитващи се да запълнят пропуските на полицията в сигурността.

В Хаити обявиха извънредно положение

В Хаити обявиха извънредно положение

Насилието в страната се разрасна след убийството на президента Жовенел Мойс