Руските власти съобщиха във вторник, че са спасили мъж, чиято малка лодка се носела в продължение на 67 дни в северозападните води на Тихия океан, но брат му и племенникът му загинали по време на изпитанието. Снимки в социалните медии показват изтощен, брадат мъж с яке и спасителна жилетка, намиращ се на катамаран с червено знаме, предава "Ройтерс".

Лодката била открита на 14 октомври в Охотско море, съобщиха правните органи в Далечния изток на Русия чрез платформата Telegram. "Двама души загинаха, един оцеля," допълниха от регионалната прокуратура, която се занимава с транспортните инциденти. Спасеният мъж получава медицинска помощ.

Лодката е била забелязана от рибари близо до село Уст-Хайрузово, край бреговете на Камчатка. Властите не съобщиха веднага имената на пострадалите.

Според руските медии тримата мъже — двама възрастни и 15-годишен младеж, син на единия от тях — отплавали на 9 август от нос в Хабаровския край, с цел да достигнат град Оха на остров Сахалин. Връзката с тях била изгубена скоро след отплаването, а местонахождението им останало неизвестно.

Според съобщенията, 46-годишният оцелял е в тежко състояние, след като 49-годишният му брат и 15-годишният племенник починали по време на дрейфа.