Броят на загиналите от проливни дъждове, причинили наводнения в южния бразилски щат Рио Гранде до Сул, нарасна до най-малко 75, съобщиха местните власти в неделя, като десетки хиляди хора са напуснали домовете си, предава Ройтерс.

Президентът Луис Инасио Лула да Силва пристигна в Рио Гранде до Сул в неделя, заедно с повечето членове на кабинета си, за да обсъдят спасителните и възстановителните дейности с местните власти.

Броят на загиналите все още може значително да се увеличи, тъй като 103 души са в неизвестност, според държавния орган за гражданска защита. Все още се разследва дали други шест смъртни случая са свързани с бурите.

В неделя сутринта валеше дъжд в Порто Алегре, столицата на Рио Гранде до Сул, и в други части на щата, което може да затрудни спасителните усилия. Наводненията засегнаха около две трети от близо 500-те малки и големи градове в щата, който граничи с Уругвай и Аржентина, оставяйки повече от 88 000 без подслон.

Наводненията разрушиха пътища и мостове в няколко града. Дъждовете също предизвикаха свлачища и частично срутване на язовир на малка водноелектрическа централа.

Губернаторът на щата Едуардо Лейте каза пред репортери в събота вечерта, че Рио Гранде до Сул ще се нуждае от "план Маршал", за да се възстанови от бурите и последствията от наводненията.

По време на седмичното си обръщение към вярващите на площад "Свети Петър" във Ватикана папа Франциск каза в неделя, че се моли за населението на щата.

"Отправям молитвите си за хората в щата Рио Гранде до Сул, Бразилия, засегнати от големи наводнения. Нека Господ приеме мъртвите, да утеши техните семейства и всички онези, които трябваше да напуснат домовете си", каза папата.

Броят на загиналите се увеличава на 56 при наводненията в Южна Бразилия

Броят на загиналите се увеличава на 56 при наводненията в Южна Бразилия

Над 240 града в щата Рио Гранде до Сул са засегнати от проливните дъждове