Патова ситуация се оформя в Държавната консолидационна компания (ДКК). Изпълнителният директор на ДКК и член на борда на директорите Смиляна Нитова отказа да впише назначените от служебния министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов, който е принципал на дружеството и по закон по свое усмотрение може да прави всякакви промени в състава на съвета на директорите.

Какви са причините за този отказ - според Нитова не е проблем това, че министърът назначава хора, а начинът, по който го прави

От ВМЗ срещу министър Никола Стоянов: Дружеството е стабилно, сложихме диспенсери за вода

От ВМЗ срещу министър Никола Стоянов: Дружеството е стабилно, сложихме диспенсери за вода

Настоящето ръковоство оспорва становището на бившия дългогодишен шеф

"Министър Стоянов ме извика на разговор, който беше в посока положението във ВМЗ и в други дружества. Тръгвайки си накрая, той ми предостави едно пълномощно и декларация и ми каза, че това е във връзка с дейността на ДКК. Излизайки от кабинета, аз му позвъних да попитам за какво точно се отнася и тогава той ми отговори, че ще депозира документи за промяна и увеличение на състава на директорите на ДКК. Да, това е негово право, но не по този начин да бъда подведена с подписването на декларации, без да ми е разяснено за какво точно се отнася. И затова съм депозирала жалби във връзка с това искане", представи мотивите си на пресконференция шефката на ДКК.

Тя съзря и политически натиск в действията на служебния министър - така например на 8 август в 17.30 часа, в края на работни ден, двама служители на министерството влезли в "КИНТЕКС", за да се снабдят с фактури и документи, които в крайна сметка са им били предоставени. "Защо така спешно, бързо и по този начин? Това на какво ви прилича?". 

Корнелия Нинова и Смиляна Нитова на крака във ВМЗ Сопот

Корнелия Нинова и Смиляна Нитова на крака във ВМЗ Сопот

Договориха исканото увеличение на заплатите

"Ясно е, че със своето поведение (служебният министър Стоянов) спира процесите, оказва политически натиск, дестабилизира дружествата и компанията, което не е в интерес нито на ДКК, нито на държавата", каза Нитова.

Тя неколкократно подчерта и успехите на ДКК по време на управлението на Корнелия Нинова на икономическото ведомство. Така например към края на декември 2021 година наличните средства в компанията били 34,79 милиона лева, като за 6 месеца под ръководството на Нинова се увеличили до 46,1 милиона. 

Александър Михайлов: За два дни източиха от Кинтекс 800 000 лева

Александър Михайлов: За два дни източиха от Кинтекс 800 000 лева

Парите превеждат на офшорна фирма от Дубай

Интересна ситуация се разигра по време на пресконференцията, когато в нея се намеси и един от назначените от министъра, но невписани все още членове на борда на директорите - адв. Венцислав Димитров, който заяви, че министърът е в правото си да назначава, а директорът на ДКК е длъжен да се подчини на нарежданията. В крайна сметка непредвиденият нов участник в брифинга доведе до това Нитова да прекрати събитието.

"Няма как това да е така", коментира в последствие Венцислав Димитров твърденията на шефката на ДКК, че назначаването на новите членове е станало не по правилата и с нужната документация

Прокуратурата образува проверка за делата в ДКК

Прокуратурата образува проверка за делата в ДКК

Разследването по делото е възложено на следовател от Отдел "Следствен" към СГП

"На срещата при министъра й е обяснено - увеличавам съвета на директорите на седем души, гласувам доверие на нови три лица. Това обстоятелство трябва да бъде вписано, тъй като в настоящото управление има по-малко членове. И оттук нататък г-жа Нитова е разписала пълномощното, има декларация, която е бланкетна действително, но пак е подписана и приложена по партидата на дружеството. Оттук нататък тя трябва да бъде изпълнена. Това, което Нитова впоследствие е направила, е, че е декларирала, че оттегля пълномощното за представителна власт, като вътре в заявлението са цитирани точно решенията на министър Стоянов. Това говори, че естествено е била запозната и наясно с нейното съдържание", каза Венцислав Димитров.

Към момента борда на директорите на ДКК е от 4 души, като по правилник те трябва да са минимум 5. Решение за увеличаване на броя на членовете е имало и от страна на Корнелия Нинова, но такова не е станало факт поради неясни причини.

"Това е нарушение на устава, в действащия такъв е записано, че борда е от петима до деветима членове. Би било нарушение ако се избере борд от 11 или от 3-ма души", каза още Димитров. И посочи - получилият се казус неминуемо щял да повлияе върху работата на ДКК.

В крайна сметка и хлябът, и ножът са в ръцете на министър Никола Стоянов, който би могъл просто да отстрани Смиляна Митова от шефския пост и от борда на директорите, като така казусът да бъде решен.

Малко по-късно от Министерството на икономиката и инидустрията съобщиха, че от ДКК не са изплатили дивидент на държавата за над 12 млн. лв.

Трима от петимата членове на ДКК са на БСП

Трима от петимата членове на ДКК са на БСП

Корнелия Нинова: Нито се притесняваме, нито се срамуваме от това

Припомняме, през февруари 2022 г. вицепремиерът Корнелия Нинова обяви, че целта им е промяна. В началото на декември 2021 г. прокуратурата предаде ДКК на Антикорупционната комисия. Дни преди това от ДКК беше отстранен директора Ваня Караганева.

След това от 8 март в Министерството на икономиката и индустрията (МИИ), оглавявано от вицепремиера Корнелия Нинова, са започнали действия за промяна в начина на представляване на ДКК. Тогава с промени в Търговския регистър бе сменен изпълнителния директор Михаил Кумчев, назначен само преди около месец. На негово място бе назначена Смиляна Нитова.