Ще стартираме процедура за износ на плодове и зеленчуци към Китай. Това е станало ясно по време на среща на зам.-министъра на земеделието и храните Васил Грудев с представители на Генералната администрация за надзор на качеството, инспекция и карантина на Китайската Народна Република (ГАНКИК) в Пекин, съобщават от ведомството.

Коментирани са и действията, които трябва да се предприемат, за да се разреши вносът в Китай на българско мляко, млечни продукти, свинско и птиче месо.

Грудев е уверил, че страната ни е свободна зона от класическата чума по свинете, и че китайската страна ще получи необходимите документи за това.

По думите му за нас е важно да сме в тясно сътрудничество и да вървим в посоката за насърчаване на обмена на земеделски стоки. Той е категоричен, че целта е не само да стъпим на китайския пазар, а и да запознаем потребителите с нашите продукти.

По време на срещата българската страна е предоставила въпросник, отнасящ се за анализа на риска при внос на тютюн в КНР. Въпросникът е част от списъка на документите, които се изискват за анализ на риска от вредители и безопасен внос на тютюн в Китай, както и процедури на ГАНКИК на КНР за достъп в Китай и за инспекция, и карантина на земеделски продукти.

От Генералната администрация за надзор на качеството, инспекция и карантина на КНР са изтъкнали, че за тях е важно на първо място качеството и безопасността на продуктите. С увеличаване на потреблението на китайския потребител се увеличавала и необходимостта от различни пресни продукти.